Homepage > Rólunk > Információ > 7 tipp, amit érdemes megfogadni külföldi utazása előtt

7 tipp, amit érdemes megfogadni külföldi utazása előtt

Ahhoz, hogy utazását zavartalanul élvezhesse, megéri néhány megelőző lépésre sort keríteni az indulás előtt. Melyek ezek?
 
 
 
 

Jegyezze fel a célország segélykérő szolgálatainak és magyar konzulátusának elérhetőségeit

Amennyiben bármilyen segítségre lesz szüksége vagy akár hivatalos dokumentumaival adódnak gondok, azonnal tudni fogja, hogy hová fordulhat. Ezért ajánlott a segélyhívó telefonszámok áttekintése, mivel ezek egyesítik a mentési rendszer különböző alakulatait. A külképviseletek listája és elérhetőségeik megtalálhatóak a konzuliszolgalat.kormany.hu weboldalon.
 

Győződjön meg a célország biztonsági helyzetéről

Ez mindenképp biztonságosabb, mint majd meglepetten tapasztalni a fegyveres egységek jelenlétét. Legyen óvatos és vegye figyelembe a magyar hatóságok ajánlásait (különösen, ha kockázatos helyre látogat). Ezzel kapcsolatban minden szükséges információ megtalálható a kormany.hu honlapon.
 

Ismerkedjen meg a helyi törvényekkel és a hatályos jogszabályokkal

Különösen abban az esetben, amennyiben saját személyautóval utazik külföldre. Kerülje el azokat a kellemetlen szituációkat, amikor a rendőr megállítja és fogalma sincs, hogy miért. A naprakész törvényekről szóló információkat kérje közvetlenül a kívánt ország magyar konzulátusán.
 

Csináljon másolatot iratairól

És ne csak nyomtatott papír formában. Legideálisabb, ha iratai digitális formátumban is tároltak. Ezt gyorsan megtalálja és elkerüli a nehézségeket, amennyiben az eredetieket elveszítené. Ne felejtsen hivatalos meghatalmazást hagyni valamelyik családtagjára. Ez nagyon jól jöhet, amennyiben hirtelen hivatalos képviselőre lenne szüksége Magyarországon.
 

Utazzon elegendő pénztartalékkal

A turisták túlnyomó többsége még mindig nem visz magával elegendő készpénzt, ami jól jönne a különböző vészhelyzetekben. Így gyorsan bajba kerülhet, akár egy 20 eurós „apróság“miatt is. Ezért hagyjon elegendő tartalékot a bankszámláján, tudja meg a külföldi készpénzfelvételek díjait, a hitelkártyája külföldi használatának költségeit és tartson elegendő készpénzt magánál – több helyen, kisebb összegekre osztva.
 

Amennyiben Európa szerte utazik, ne hagyatkozzon csak az egészségbiztosítására

Mivel az európai országok többségében az orvosi ellátást egy meghatározott önrész terheli, amely 20-30% vagy akár 100 %-os térítést is jelenthet. Így előfordulhat, hogy az egész kezelési költséget valójában Ön fizeti. Tudta, hogy egy láb műtét Franciaországban akár 1 700 000 forint is lehet? Ezt biztos nem szeretné állni.
 

Kössön utazási biztosítást

Az Axa Assistance Utasbiztosítás akár az egész világon fedezi Önt. Non-stop telefonos szakmai ügyfélszolgálat áll rendelkezésére, amely gondoskodik Önről , amennyiben valami baja esne. Segít a nyelvi akadályok leküzdésében, fizeti az orvosi számlákat, illetve jogi segítségnyújtás szolgáltatást is tartalmaz.
Ezen felül több biztosítási csomag közül választhat, amelyhez különböző,egyedi biztosítási limitek tartoznak. Az Ön utazási biztosítása legalább az alábbiakat tartalmazza:
  • Orvosi kezelés költségeinek biztosítása
  • Balesetbiztosítás
  • Felelősségbiztosítás
  • Poggyászbiztosítás