Honlap >

Európai Egészségbiztosítási Kártya

A 2018-as nyári utazási trendek nem sokban térnek el a korábbi évek kedvelt külföldi úticéljaitól: a magyarok még mindig főleg Horvátország, Görögország, Spanyolország és Olaszország tengerpartjait választják legszívesebben. A legtöbb utazó az Európai Unión belül marad és sokan csak az EU biztosítási kártya védelmére hagyatkoznak. De ez biztos elég?
 
 

Sajnos csak az európai egészségbiztosítási kártyával útra kelni többe kerülhet, mint egy megbízható utasbiztosítást kötni mellé.

Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)

Az EU-s TAJ kártya minden Magyarországon társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgár számára elérhető. Bármely kormányablaknál és online, ügyfélkapun keresztül igényelhető, legfeljebb 36 hónapig érvényes. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya minden EU tagállamban és EFTA országban érvényes és az adott ország állampolgárainak járó egészségügyi szolgáltatásai vehetők igénybe vele.

Miért kevés az EU kártya sok eseten?

  • Csak szerződött szolgáltatónál és állami intézményeknél vehető igénybe térítésmentes egészségügyi szolgáltatás. Ausztriában sok esetben a síparadicsomok környékén csak magánkórházak üzemelnek, ahova az EU TB kártya nem érvényes, így egy kéztörés akár több száz euróba is kerülhet utasbiztosítás nélkül.
 
  • Az esetleges önrésszel és visszatérítéses egészségügyi ellátási rendszerrel működő országokban ezek a költségek a beteget terhelik. Franciaországban például a korházi kezelés díjának 20%-át a beteg fizeti, Ausztriában kórházi napidíjat számolnak fel és ezekben az esetekben visszatérítésre nincs lehetőség. Más tagállamokban utasbiztosítás nélkül a gyógyszerek és az ellátás költségeit a beteg előzi meg, majd hazaérkezése után elszámol az egészségbiztosítási hivatallal, így utólagosan kap visszatérítést. Ilyen rendszer működik Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos egészségügyi szolgáltatások esetén Finnországban is.
 
  • Az EU egészségbiztosítási kártya az utasbiztosítással szemben kizárólag az orvosilag szükséges ellátásokra nyújt fedezetet, így például a mentős vagy helikopteres hazaszállítás költségét sem tartalmazza, az esetleges hegyi mentés árát sem fedezi. Az utazásbiztosítás ezek mellet még asszisztenciát is nyújt (tolmácsolás és szervezés) és balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási módozatot is tartalmaz.
 

Mely országokban érvényes az EU egészségbiztosítási kártya?

Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög része), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia

Egy esetleges utasbiztosítás kötés nem fogja különösen megemelni a nyaralás költségét, de ha bajba kerül, akkor mindenképp jól járhat vele. Már 2 perc alatt, online megkötheti és nem kell rá napokig várnia, rögtön emailben megkapja a dokumentumokat. Most 20% kedvezményt is kap, amely a világ összes országába kötendő utazási biztosításra érvényes.