Síelés biztosítás


Cestovní pojištění na hory


Évről évre egyre többen utaznak a téli időszakban a szomszédos vagy közeli országokba, hogy aktívan, sportolással töltsék szabadidejüket.

A szállás és az alapvető élelmiszerek ugyanis nem sokkal drágábbak, mint egy belföldi utazás során, és a több ezer méteres hegyek közötti síelés páratlan élményt nyújt.

Miről nem szabad a külföldi utazása során megfeledkezni, és mire kell ügyelni például a sípályákon?
 

Mint minden külföldi út előtt, erősen ajánlott részletes információkat gyűjteni azokról az országokról is, amelyeken átutazunk. Minden országban ugyanis más és más szabályokat alkalmaznak, és néha ezek nem feltétlenül közismertek. Tudta például, hogy Olaszországban tilos marmonkannában benzint vinni? A svájciak meg meglehetősen szigorúan veszik, hogy az ember mit és mennyit szállít, amit biztosan mindenki megtapasztalt már, aki valaha eljutott az olaszországi Livignoba, és Svájcon keresztül utazott haza.

 

A hóláncok legyenek mindig kéznél

A téli üdülőhelyeken gyakran kötelező a hólánc használata. Ezek nélkül ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki elakad, vagy jobb esetben csak megbírságolják azért, mert nincs nála. A hóláncot könnyen hozzáférhető helyen kell tartani, azaz nem hátul a csomagtartóban a poggyászok között, hanem például az utasok lábánál.
A hideg időjárás és a megnövekedett balesetveszély miatt érdemes autó assistance kiegészítő biztosítást is kötni, így nem kell egyedül intéznie egy esetleges koccanás vagy váratlan meghibásodás javításait.
 
Az alpesi központok nem csak tökéletesen karbantartott lesiklópályákkal várják vendégeiket, hanem fokozottan ügyelnek a biztonságra is. A 14 év alatti gyermekeknek így kötelező sisakot viselniük. Felnőttek esetében ugyan ilyen szabályozás nincs érvényben, ám a sisak viselése mindenki számára erősen ajánlott.

Csak a kijelölt pályákon síeljen

Nagyon fontos, hogy csak a kijelölt útvonalakon síeljen, és semmi esetre se térjen le a sípályáról. Tekintettel a freeride fokozott népszerűségére, számos központ rendelkezik e célnak megfelelő lejtővel. Ha azonban a szigorú tiltás ellenére is olyan helyeken sportol, amelyek nincsenek erre megfelelően kialakítva, és esetleg valami baja esik, a biztosító nem téríti meg a kezeléssel kapcsolatos költségeit. Ugyanez érvényes a lavinaveszély kihirdetése ellenére végzett sporttevékenységekre is.

Az alkoholfogyasztás a sípályákon nem tilos, ám bármilyen biztosítási esemény esetén a vérében kimutatott alkohol egészen biztosan nem jelent előnyt. Javasoljuk, hogy a közkedvelt forralt bort vagy bombardinot csak a síelés után fogyassza el.
 
A sípályákon is találkozhat rendőrökkel, akik figyelmeztetik a fegyelmezetlen síelőket, és akár még büntetést is kiszabhatnak. A pályákon, különösen az Alpokban, tekintettel kell lenni a többi sportolóra, és nem ajánlott a saját képességeink fitoktatása. A következmények ugyanis akár végzetesek is lehetnek. A sípályákon is érvényesek bizonyos szabályok, amelyeket ugyanúgy be kell tartani, mint például a közúti forgalomban lévőket. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) összeállította a sípályákra vonatkozó 10 viselkedési alapszabályt, amelyek minden országban érvényesek.
 

Síelés biztosítás

A külföldi kikapcsolódáshoz mindenképpen javasolt utasbiztosítást is kötni, amely nagyon jól jöhet abban az esetben, ha megsérül, vagy valakinek kárt okoz. A külföldön nyújtott orvosi ellátás és szállíttatás rendkívül költséges lehet, és az utazásbiztosítás révén több százezer vagy akár több millió forintot is megspórolhat.
Ráadásul az AXA -nál nem kell felárat fizetnie a síelés, snowboard és más téli sportok biztosításáért, abban az esetben, ha kijelölt pályán és nem versenyszerűen űzi őket.

 Mit tartalmaz a síelés biztosítás?
  • Orvosi kezelés és kórházi ellátás fedezése
  • Hegyi helikopteres mentés és szállítás költségei
  • 24/7 asszisztencia szolgáltat
  • Szerződött egészségügyi létesítmények globális hálózata
  • Sportfelszerelésre is kiterjedő poggyászbiztosítás
  • Kedvezményes ár gyerekeknek 18 éves korig
  • Kiegészítő biztosítások széles körű kínálata (pl. kockázatos sportok – freeride biztosítás)