A búvárkodás veszélyei

Kétségtelen, hogy a búvárkodás felejthetetlen látnivalókkal és élményekkel jár együtt. A hozzáértők úgy vélik, hogy a sport szépségét csak azok ismerik igazán, akiknek már volt alkalmuk kipróbálni azt. Hiszen a víz alatti világ leírhatatlan csodákat rejt. A merülés maga nem igazán sorolható a tömegsportok csoportjába, de kezd egyre népszerűbbé válni hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. A vízben néhány órára kilépve a szárazföldi környezetből az ember kedvére lebeghet, süllyedhet, emelkedhet, és rövid időre maga is a víz alatti természet részévé válhat. De fontos leszögezni, hogy a tengeri közeg nem a mi világunk. Ahhoz, hogy beléphessünk a kapuin, ismernünk kell a saját korlátainkat és kellő mennyiségű tudást kell szereznünk a mélység törvényeiről, hogy biztonságban vissza tudjunk jönni a felszínre. Összegyűjtöttünk néhány veszélyforrást.

A belélegzett gáz nyomása

Ahogy egyre mélyebbre merülünk a víz alá, növekszik a ránk nehezedő nyomás, a belélegzett gázoknak pedig ezt ki kell egyenlítenie. Ha ez nem működik megfelelően, az komoly problémákhoz vezethet.

A mélységi mámor

A „palackozott levegő" bizonyos alkotóelemei narkotikus hatást gyakorolhatnak a búvárra. Ez a köztudatban mélységi mámor néven ismert hatás nagyon alattomos ellensége a vízbe merülőknek, ugyanis befolyásolhatja a reakcióidejüket. A leggyakrabban a nitrogén narkotikus hatásával kell számolni, de ezt helyettesíteni lehet más gázokkal.

Az intenzív folyadékveszteség

Furcsán hangozhat, de a búvárokra leselkedő egyik legnagyobb veszély a kiszáradás. Ugyanis a víz alá merülők szervezete többféle úton képes folyadékot veszíteni, gyakorta előfordul ezek kombinációja is. Ezért rendkívül fontos a merülés előtti folyadékpótlás.

A felsorolt jelenségek talán a legismertebb veszélyek a búvárkodás kapcsán. Ahhoz, hogy ezeket messziről elkerüljük, szakszerű elméleti és gyakorlati oktatásban kell részesülnünk, és felkészülnünk minden eshetőségre. Ha ezt megtesszük, biztonságosan merülhetünk a víz alá és felfedezhetjük a tenger mélyen rejlő kincseket.

Forrás: https://buvarbazis.hu/a-buvarkodas-veszelyei/ 

Mindig legyen az első a biztonságunk, ez nem kérdés! Kössük meg a megfelelő, minden igényt kielégítő utasbiztosítást a külföldi utunk előtt!

Következő cikkünk:
A búvárkodás feltételei