A csabai kolbász

Az csabai kolbász az egyik legismertebb hungarikum a magyar gasztronómia remekekei közül. Nincs olyan magyar, aki ne imádná az ízletesen elkészített kolbászt, de a hungarikum nem csak hazánkban, hanem világszerte ismert. De vajon mitől olyan különleges a csabai kolbász?

A csabai kolbász Békéscsaba és Gyula területén belül, meghatározott alapanyagokból előállított, eredetvédett kolbászféleség.  A csabai kolbászt az különbözteti meg a többitől, hogy a paprika íze dominál a többi összetevővel (só, köménymag, fokhagyma) szemben, speciális füstölést kap és szigorúan feketebors nélkül készül. A feketebors elhagyásához kimondottan ragaszkodnak, amelyhez egy legenda fűződik. A történet szerint a napóleoni háborúk idején a britek kereskedelmi blokád alá vették a szállítási útvonalat, így elakadt a bors szállítása a kontinensre. Erre reflektálva a csabaiak még több pirospaprikával kezdték ízesíteni a kolbászukat, amely azóta is megmaradt hagyományként. Az eredeti csabai kolbászt kizárólag sertéshúsból készítik, mi több, olyan disznó húsából, amit legalább 135 kg-ra hizlaltak fel.

A képen beltéri látható

Automatikusan generált leírás

Ha kolbász, akkor Csabai vagy Gyulai! De mi a különbség a két hungarikum között? Alapvetően nem tudunk rossz döntést hozni, ha a kettő közül kell választanunk, mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy miben különbözik a kettő. Voltaképpen mindkettő paprikás kolbász, de a csabai mindig csípős és köménnyel készül, (a bors elhagyásával!), a gyulait pedig borssal ízesítik. Fontos különbség még, hogy a csabait hagyományosan kuláréba töltik, a gyulait pedig vékonybélbe, így az átmérője is kisebb. 

A csabai kolbász további népszerűsítésére és tradícióinak megőrzésére minden évben megrendezik a Csabai Kolbászfesztivált Békéscsabán, amely Magyarország egyik legismertebb és legkiemelkedőbb gasztronómiai eseménye. A rendezvényen a programok összeállítása is a hagyományokra épül: az érdeklődők megtekinthetnek disznóvágás bemutatókat, néptánc-, illetve népzene előadásokon vehetnek részt, megismerhetik a tradicionális magyar termékeket egy kiállítás keretében a mezőgazdasági, élelmiszeripari értékektől, a népi iparművészet számos kiemelkedő remekéig. 

Bárhol is járunk a világban, mindig érdemes megismernünk a nemzeti konyha különlegességeit és tradícióit. De mielőtt utazásba vágnánk a fejszénket, mindenképp kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy a kiruccanás felhőtlenül teljen!

Következő cikkünk: A Dunakanyar ékköve: Visegrád