Az etiópiai Dallol vulkán

A Dallol vulkán Etiópia egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. A vulkán a tengerszint alatt 48m-re található, a Danakil mélyföldön alakult ki, mely több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Ez a Föld egyik legforróbb vidéke, a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 °C-ot, a nyár magas hőmérséklete pedig a pokoli 50 ° C-ot is eléri. Az állandó párolgás miatt a felszínt érdekes sókiválások fedik.

A képen kültéri, hegy, természet, szikla látható

Automatikusan generált leírás

A Dallol vulkán Danakili központjában található, az Afar völgyében. Nem messze található a Karum-tó, ami egy nagy sólelőhely, s melynek felhalmozódása eléri a két kilométert. 

A legtöbb vulkánnal ellentétben Etiópiában a Dallol nem emelkedik fel a föld felszíne fölött, éppen ellenkezőleg, a tengerszint alatt 130 méterrel, szellőzőnyílása pedig 45 méterrel helyezkedik el. A geológiai képződmény egy ovális alakú kupola, amely 41 méter magasra emelkedik. A szellőzőnyílás ilyen szokatlan elhelyezkedése miatt az ősi legendákban Dallolt a pokol kapujának tartották, amelynek az ítélet napján fel kell nyílnia és fel kell öltenie világunkat. Minden szokatlansága ellenére a vulkán kráterei aktívak, az ősi próféciák ideje óta többször kitört.

A Dallol vulkán legutóbbi kitörése 1926-ban egy 30 méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után. Ezek a szivárványszerű kőzetek, ragyogó sárgásszínű sziklák, sokszínű kúpok, foszforeszkáló tavak geológiailag érdekes és lenyűgöző látványt nyújtanak.

A "dallol" elnevezés a helyi dialektusban azt jelenti, hogy "feloldódik". A vulkán környéke annyira fantasztikus, hogy hasonlít más bolygók leírására. Ez egy igazán egyedülálló táj, melynek jellegzetességei nem a világon találhatók meg. A Dallol vulkán körül a terep folyamatosan változik, savas pocsolyák és akár egész tavak is megjelennek és eltűnnek. Magmás gázok és ásványi sók hatására a víz a leghihetetlenebb színeket kapja: kék, piros, lila, sárga és zöld. A forró talajvíz forró forrásokon keresztül ömlött a felszínre. A benne levő sókristályok a levegőben megszilárdulnak, és olyan bizarr figurákat hoznak létre, amelyek több métert is elérnek. Ezen sókanyonok többsége a vulkán délnyugati részén található.

Forrás: https://hun.agromassidayu.com/vulkan-dallol-kosmicheskaya-krasota-efiopii-view-898428

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikk: Vízalatti vízesés