A Domica-barlang

A Domica a Szlovák-karszt tájegység legnagyobb, világméretű jelentőségű barlangja. A cseppkőalakzatok kivételes sokfélesége és gazdagsága sorolja a Domica-barlangot a világ legszebbjei közé. Jelentős geomorfológiai értékein kívül kitűnik értékes régészeti leleteivel, gazdag cseppkőképződményeivel és a denevérek sokaságával. A Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangjain belül a világ természeti örökségének jegyzékébe is bekerült. A látogatóknak felejthetetlen élményt nyújt a Styx nevű föld alatti folyón hajókázni. A Domica a folyóvíz eredetű barlangok közé tartozik, fejlődése pedig előrehaladottnak mondható. A hőmérséklet 10C és 12,3C fok között mozog a barlangban, a páratartalom pedig 95–97%.

A különleges barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén, a Szilicei-fennsík dél-nyugati szegélyén, a magyar határ közelében található. A barlang nyílása a hasonló nevű hegy déli lábánál 339 m tengerszint feletti magasságban fekszik.

A barlang Pelsőctől (Rozsnyó és Tornalja között) kb. 10 km-re dél-keletre fekszik, 2 kilométerre a magyar határtól. A parkoló közvetlen a barlang bejárata előtt van. A közelben tanösvény, a bejárati épületben kiállítás található.

Domica-barlang a magyarországi Baradla-barlanggal különleges rendszert képeznek, amely két állam, Szlovákia és Magyarország területén fekszik. A túra alkalmával, amelynek igénybevétel esetén része a Styx-patakon való vonzó csónakázás is, a látogatók megtekinthetik a barlang számos cseppkőképződményét, amelyek közül kitűnik a Majko-dómban található Római-fürdő. Ezen kívül a barlang jelentős régészeti lelőhely is, itt találták az 5-6 ezer évvel ezelőtt, a csiszolt kőkorban (neolitikumban) élt ember számos kő- és csonteszközét, amelynek egy része a bejárati épületben tekinthető meg.

Érdekesség, hogy a barlang rövid időre otthont adott Kelet-Szlovákia idősebb neolitikumi lakói, a keleti lineáris kerámia gömöri ágának művelői számára. Huzamosabb ideig azonban az ugyancsak neolitikumi bükki kultúra népei lakták. Ezután az eredeti nyílás beomlott és a barlang hosszú időre érintetlen maradt.

A Domica-barlang természeti ereje rendszerint rabul ejti látogatóit. Érdemes felfedezni ezt az egyedülálló képződményt!

Forrás: http://www.ssj.sk/hu/jaskyna/7-domica-barlang 

Mielőtt felfedeznénk a világ kivételes természeti látványosságait, mindig kössünk utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
A búvárkodás veszélyei