A Garda-tó, Észak-Olaszország szíve

A festői szépségű Garda-tó (Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava és Észak-Olaszország egyik legnépszerűbb üdülőközpontja. Az Alpok és a Pó-síkság között, a Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán helyezkedik el.

A képen víz, kültéri, természet, hegy látható

Automatikusan generált leírás

A tó vize kifejezetten tiszta, ugyanakkor rendkívül mély, a legmélyebb pontja 346 méteren van, átlagos mélysége 65 méter. Hangulatos történelmi városkák, ciprusfák, olajfaligetek, leanderek és festői hegyek övezik vidékét. Számos szabadidős programlehetőség közül választhatnak a turisták, mint például strandolás, kerékpározás, túrázás és hegymászás. Kiváló elhelyezkedésének, mediterrán és de mégis hegyvidéki természeti környezetének és kellemes klímájának köszönhetően vált híressé.

A Garda-tó területe 369,98 km2, legnagyobb hosszúsága 51,6 km, maximális szélessége 17,5 km, partszakaszának hossza 158,4 km (összehasonlításképpen: a mi Balatonunk kb. 50%-al nagyobb). Közúton Bresciától 46 km-re, Veronától 50 km-re, Milánótól 131 km-re, Bolognától 194 km-re, Velencétől pedig 200 km-re fekszik.

A tó északi, hegyvidékes része viszonylag keskeny. Ezen a területen számos sportolási lehetőség adódik, mint például vitorlázás, szörfözés, kerékpározás (remek, kiépített bicikliutakkal), túrázás, hegymászás, sziklamászás. Itt a táj is izgalmasabb és változatosabb. A szélesebb déli részen kisebb dombok vannak, és a hőmérséklet, valamint a víz is melegebb, de azért délen sem kell számítanunk elviselhetetlen kánikulára, még a nyári időszakban sem. Errefele kiválóan lehet strandolni. A déli rész pezsgőbb is, a nyugalomra, csendre vágyóknak a tó északi részét érdemes választani. Akik szórakozni is akarnak, azok pedig leginkább Desenzano del Gardát. Délen nem annyira különleges a táj, mint északon, de kisgyermekeseknek állatkert, vidámpark, aquapark, termálfürdők és rengeteg egyéb időtöltési lehetőség is van.

A Garda-tó régiójában a nyári hónapokban üdülésre alkalmas, kellemesen meleg és döntően napsütéses az időjárás, a hőmérséklet eléri a 26-27 C fokot. A legtöbb csapadék májusban és júniusban hull. A téli időszaka hűvös.

Olaszország egyedülálló természeti képződményei, hangulatos városai és napsütötte vízpartjai felfedezésre várnak! Indulás előtt mindig kössük meg a megfelelő, biztonságot adó utasbiztosítást!

Következő cikkünk:

A görög főváros, Athén