A Gemenci erdő

A Közép-Magyarország déli részén, Szekszárd és Baja közelében fekvő természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő, a Gemenci erdő kivételes természeti látnivaló: hazánk legnagyobb ártéri erdeje, amelynek páratlan növény- és állatvilágát akár kenuval, kajakkal, biciklivel vagy erdei vasúttal is felfedezhetjük. 

A Gemenci erdő a Duna mentén elhelyezkedő, Európában is az egyik legnagyobbnak számító összefüggő ártéri erdő. A folyó lassú folyása mentén csodás partszakaszokat, zölden pompázó lombokat és vadregényes vízi világot fedezhetünk fel. A térség kivételes növény- és állatvilággal rendelkezik, amit érdemes felfedezni egy-egy kirándulás alkalmával. Csak néhány példát említve az természeti csodákra: itt található az ország legnagyobb, 21 méter kerületű fája; a Gemenci-erdőben fészkel a nemzet leghíresebb feketególya-párja, Tóbiás és Sára; valamint itt él hazánk legszebb gímszarvas-populációja is. 

A Gemenci-erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park területének része, így természetvédelmi oltalom alá esik. A Duna meghatározó jelentőségű a térség számára, hiszen gyakran a vízállástól függ, hogy a terület mely része látogatható – erre érdemes figyelni, mielőtt útnak indulunk. A vízitúrázók méltán közkedvelt desztinációja a térség, hiszen evezés közben különleges vízimadarakkal, kócsagokkal, gémekkel, rétisassal, hódokkal vagy akár nagyvadakkal osztozhatunk a páratlan ökoszisztéma látványán. A szervezett kenu- és kajaktúrák mellett más módokon is megismerkedhetünk az erdő természeti kincseivel. Akár szervezett sétatúrákon is részt vehetünk a kiépített tanösvényeken, kipróbálhatjuk a sétahajókázást vagy az erdőt átszelő kisvasútra is felülhetünk. Ezek a szolgáltatások mind elérhetők a Bajához közel eső Pörbölyi Ökoturisztikai Központban. A központban interaktív kiállítások és büfék is rendelkezésre állnak, a Gemenc Erdészeti Erdei Iskolában pedig kenu-, kajak- és biciklibérlésre is lehetőség van, ami akár a kisvasúton is szállítható a Duna menti holtágakhoz. A központ mellett egy vadmegfigyelőben lehet szemügyre venni a szarvasok és vaddisznók természetes élőhelyét és viselkedését. Nem messze a lestől megtekinthetjük a Gemenc kincsei kiállítást, a növényarborétumot és a méhészeti gyűjteményt is. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Magyar tenger - a Balaton