A kihagyhatatlan Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel összekötő tengerszoros. Szélessége 14 km, mélysége körülbelül 300 m. A szoros északi oldalán Gibraltár és Spanyolország, a déli oldalán pedig Marokkó és Ceuta, Spanyolország észak-afrikai exklávéja található. Az ókorban a szoros szikláit Héraklész oszlopaiként ismerték. A szoros a világ egyik legforgalmasabb nemzetközi hajózási útvonala. Éppen ezért nem is csoda, hogy a terület igen fontos a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek.

A képen égbolt, kültéri, talaj, tengerpart látható

Automatikusan generált leírás

Gibraltár városállama tulajdonképpen egy brit tengerentúli terület, melynek partján helyezkedik el a Gibraltári-szoros. A városállamot több mint 33 ezer fő lakja, akik között fellelhetőek angolok, spanyolok, portugálok, olaszok és arabok is. A hivatalos nyelve az angol, illetve saját pénznemmel is rendelkeznek, a font sterlinghez rögzített gibraltári fonttal. Gibraltár egészen 1973-tól a Brexitig az Egyesült Királyság révén az Európai Unióhoz tartozott. A városállam nyugati oldalán található az angolok hadi és kereskedelmi kikötője.

Gibraltár ikonikus szimbóluma a több mint 400 méter magas, robosztus szikla, mely egy mészkőszirt. A természeti képződmény lenyűgöző látványt nyújt a festői szorosra. Több felvonó is a turisták rendelkezésére áll, hogy feljussanak a hegy csúcsára. Természetesen gyalogosan és biciklivel is lehetőség van a csúcs elérésére. A fenti kilátókból egyedülálló látvány nyílik a tengerre, a környező hegyekre és nem utolsó sorban a közeli Afrika partjaira.

A helyi majmok

A csúcson ne érjen senkit sem meglepetésként, ha majmokkal találkozik, ugyanis Gibraltár szikláin hozzávetőlegesen 300 majom él. A majmok mára már teljesen hozzátartoznak a gibraltári panorámához. Ám óvatosan ajánlott hozzájuk közeledni, mert időnként agresszíven is viselkedhetnek. Nem szabad zacskóval zörögni vagy a hátizsákunkat lóbálni, hiszen a majmok eledelre számítanak, ezért könnyen ránk ugorhatnak. Fontos tudni, hogy a majmokat szigorúan tilos etetni, súlyos bírságot szabhatnak ki ránk ennek ellenében.

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: A Tibeti-fennsík