A görög főváros, Athén

Athén Görögország fővárosa az ókorban nagy hatalmú városállam és jelentős tudományos központként volt, ma pedig egy hatalmas, modern, kozmopolita jellegű városként működik. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió fő, ez Görögország lakosságának csaknem 35%-a. Az Athéni olimpia jelentőségét nem kell sokat magyarázni, hiszen az ország az olimpiai játékok hazája. Legutóbb 2004-ben tartották itt a játékokat, amelyre rengeteg modern újítással készültek fel a görögök, ennek nyomait a mai napig érzékelhetjük a fővárosban. 

Itt a tökéletes mediterrán éghajlat és a legendás görög napfény találkozik a dicsőséges történelemmel és a modern, városi élettel, a kultúrával, az elképesztő természeti szépséggel, a magas színvonalú szállodákkal, a modern közlekedési eszközökkel, élénk életritmussal, a vásárlás, gasztronómia és éjszakai élet lehetőségeinek széles választékával, és természetesen az athéniak meleg vendégszeretetével. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy Athén egész évben ideális városlátogatási célpont, hiszen minden igényt kielégít. 

Athén látnivalók terén is rendkívül színes. Természetesen kihagyhatatlan a csodálatos Akropolisz, amely szinte minden városrészből látható, ez az a központ, amely körül Athén a mai napig forog. Ez az időszámításunk előtti 5. században épült templomváros egy napi emlékeztető a görögöknek örökségükről és a város folyamatos fejlődéséről. Parthenon városa is szinte kötelező, ha itt járunk, ez az izgalmas szabadtéri múzeum felejthetetlen élményeket kínál. A város történelmi központjának nagy részét 3 kilométeres gyalogos zónává alakították át, amelyet mindenképp érdemes körbejárnunk. Akár gyalog, akár kerékpárral, az Akropolisz körüli nagy sétány egy elképesztő utazást nyújt, ahol testközelből érezhetjük a történelmet, mintha visszautaznánk az időben, és egy kis ízelítőt kapunk abból, hogy milyen is volt Athén fénykora.

Emellett nem maradunk strandolás nélkül sem: Athén tengerpartok szempontjából is remek választás! Viszont Athénon túl, az Attika-félszigeten nem csak látványosabb régészeti csodák találhatók, mint például a Poseidon-templom és az ókori Eleusis romváros, de nagyon jó strandok is várnak itt bennünket, például a történelmi Marathon közelében található strandok legendásak. 

Athén időjárása májustól októberig kiváló, hisz ebben az időszakban mindig kellemes vagy meleg hőmérséklettel és minimális csapadékkal várja a látogatókat. Athénban a legmagasabb átlaghőmérséklet júliusban 31 fok, a legalacsonyabb pedig januárban, 12 fok. A víz hőmérséklete 16 és 28 fok között mozog, amely teljesen ideális a nyári időszakban. Athén időjárása és éghajlata tökéletesen alkalmas városnézésre és strandolásra egyaránt.

Ideje megkötni az utasbiztosítást és útnak indulni: legyünk részesei a történelemnek Athén városában!

Következő cikkünk: A gyönyörű Plitvicei-tavak