A görög konyha

Görögország nem csak csodás tengerpartjaival, fehér-kék épületeivel és szívet melengető vendégszeretettel várja a turistákat évről évre, hanem sokszínű, isteni finom ételekkel is. A görög konyha talán a legkedveltebb a nyaralók körében, amely annak is köszönhető, hogy a görög étkezés egy életérzéssé alakul a tengerparti, nyugodt éttermek teraszain. 

Mivel Görögország 20 százalékát szigetek alkotják, a grillezett, sült, főtt hal és a tenger gyümölcsei a görög étrend népszerű és mindennapos részei. A bárány és a kecske az ünnepek és fesztiválok hagyományos húsai, de általában baromfihúst, marhahúst és sertéshúst fogyasztanak a mindennapokban. Szőlőültetvények fedik Görögország dombos terepeinek nagy részét, így az ország borok és szeszes italok széles választékával vált ismertté, nevezetesen az ouzo, az ánizsízű likőr a legnépszerűbb, amely egyben a nemzeti szellem fontos része is. 

Összetevőik bástyái az olíva, a fetasajt és az oregánó, azonban rengeteg féle húsétel, sült zöldséges fogás, saláta és édesség teszi teljessé a görög konyhát. Természetesen mindenkinek a gyros jut eszébe, amint görög ételekre gondol, ám azt, hogy milyen is a gyros valójában, csak az tudhatja, aki járt már Görögországban és kipróbálta. Amit mi itthon gyros-ként ismerünk, az valójában török döner kebab, az igazi gyros pitája sokkal vastagabb és ízletesebb, és a hús mellett friss paradicsom, hagyma, sült burgonya és tzatziki is található. 

Másik legnépszerűbb ételük a muszaka, a rakott padlizsános, húsos egytálétel, de a görög salátát és a gyakran ezzel kínált saslik-szerű csirke- vagy sertés-szuvlaki is nagy népszerűségnek örvend. Érdemes megemlíteni még a különböző sós töltelékkel sütött pitéket és réteseket is, amelyek közül a spanakopita a leggyakoribb, amelyet spenóttal és fetasajttal töltenek meg. Nagy kedvenc még továbbá a hússal töltött szőlőlevél, de előszeretettel töltenek meg különböző zöldségeket is. Az édességek általában mézzel, magokkal töltöttek, például a baklava vagy a loukoumades, ezek olajban sült, fahéjas mézzel leöltött fánkgolyók. 

Órákig lehetne még sorolni a görög konyha sokszínű fogásait, ám a legjobb módja annak, hogy teljesen felfedezzük, ha ellátogatunk valamelyik csodás szigetre és az életérzéssel, valamint egy pohár ouzo-val feltöltve próbáljuk ki őket!

Mielőtt útra kelnénk a családdal, hogy belevessük magunkat a görög kulináris élményekbe, kössük meg a számunkra megfelelő utasbiztosítást, hogy semmi se zavarhassa meg a kikapcsolódást! 

Következő cikkünk:
A Gollingi-vízesés