A Hévízi tófürdő

A Hévízi-gyógytó hazánk egyik legnépszerűbb üdülőhelyszíne. A páratlan szépségű tó vize csodás hatással bír az emberi szervezetre. A tó 4,44 hektár kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

A képen kültéri, víz, fa, körülvéve látható

Automatikusan generált leírás

Ellentétben a legtöbb melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. A Keszthelyi-fennsík nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett.

A tó egyedülálló szépségű természeti környezetét elsősorban a parkkal övezett gyógyvizű tó, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) teszik különlegessé.

A tó gyógyhatású vizét a következő egészségügyi panaszokra ajánlják:

  • Reumás mozgásszervi betegségekre

  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre

  • Kötőszöveti reumára

  • Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara esetén

  • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladásokra

  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára

  • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak esetén

  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén

  • Krónikus nőgyógyászati betegségek esetén

Flavius theodosius, avagy a hévízi-tó keletkezésének legismertebb legendája

A tó keletkezéséről és gyógyító erejéről született ókori legenda szerint Flaviust a római kisfiút egy keresztény dajka nevelte itt Pannóniában. A fiú gyenge és beteges volt, apja azonban nagy hadvezér, ezért a dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy gyógyítsa meg a fiút. A Szent Szűz meghallgatva a könyörgést gyógyvizű forrást fakasztott, amiben a gyermeket minden nap meg kellett fürdetni. A mélyből feltörő forrás meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a gyermektest megerősödött, a fiúból pedig Flavius Theodosius keletrómai császár lett, aki 391-ben államvallássá tette a keresztény vallást birodalmában. A forrás vize azóta táplálja a Hévízi-tavat és hoz gyógyulást sokak számára.

Forrás: https://www.heviz.hu/hu/a-hevizi-to/vilagon-egyedulallo-to

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A Festetics-kastély