A híres Cinque Terre

Chinque Terre vidéke a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető részén helyezkeik el, La Spezia városához közel, Porto Venere és Levanto települések közt. A helyszín elnevezése magyarul „Öt földet” jelent, ugyanis területén öt település osztozik: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az egyedülálló látványt nyújtó tündéri falvak rendkívül népszerűek a turisták körében.

A képen égbolt, víz, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

A terület elsőszámú turisztikai vonzerejének számít a meredek sziklafalakra épült színes házak összessége. Éppen emiatt, Cinque Terre az elhelyezkedéséből adódóan több módon is megközelíthető, melyek közül az autó tűnik a legkevésbé praktikusnak, ugyanis a települések többségére nem lehet behajtani. A legegyszerűbb, ha vonattal vagy hajóval járjuk végig a káprázatos látnivalókat.

A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Érdekesség, hogy ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja. A vidék egyébként az ókor óta lakott, de gazdasága a 13. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is. A 20. század végén a modern infrastruktúra kiépítése, a vidék turisztikai fejlesztése hozott újabb fellendülést. Ezt elősegítette, hogy a Cinque Terrét az UNESCO felvette a világörökség listájára.

A helyszín bebarangolását érdemes a legdélebbi településével, Riomaggiore mesés településével kezdeni. A szivárvány összes színében pompázó épületei, a sikátorszerű szűk utcái, a San Giovanni Battista-templom és a Vár együttes ereje varázslatos benyomással bír minden ideutazóra. Ligúria régiójába, Cinque Terre vidékére a legtöbben június és szeptember között utaznak, hiszen ekkor a legideálisabb az időjárás a tengerparti vakációhoz, a napsütéses órák száma rendkívül magas, a hőmérséklet napközben jellemzően eléri a 28 C fokot. A tengervíz kellemes fürdőzést biztosít, 25-27 C fokosra melegszik fel. A helyi klímát a mediterrán éghajlati hatások határozzák meg.

Olaszország páratlan természeti képződményei, hangulatos városai és napsütötte tengerpartjai felfedezésre várnak! Indulás előtt mindig kössük meg a megfelelő, biztonságot adó utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
A legszebb spanyol tengerpartok