A Húsvét-sziget

A Húsvét-sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén, a Baktérítőtől délre található különleges sziget. Néprajzilag Polinézia része, nemzetközi jogilag viszont Chile tartománya 1888 óta. Nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel a rejtélyekkel teli szigetet. A sziget területének 40 százaléka a Rapa Nui Nemzeti Parkhoz tartozik, ami a világörökség része.

A sziget fő látványossága és egyben legnagyobb titka a partok mentén sorakozó hatalmas fej alakú kőszobrok, más szóval moaik. A mintegy 900 darab monumentális kőszobrot a sziget Rano Ravaku nevű vulkánjának szikláiból faragták ki. A vulkanikus kőzetből kivájt, legendás szobrokat, az úgynevezett moaikat, a 12. és a 16. század között készítették a polinéziai őslakosok.  Kutatók szerint egy-egy szobor elkészítéséhez harminc férfi egy évnyi munkájára volt szükség! A közel ezer kőszobor egy része teljesen befejezett, de akad a szigeten 400 befejezetlen kőtábla is, amelynek faragását ismeretlen okokból abbahagyták. 

De vajon milyen célt szolgáltak ezek a hatalmas kőszobrok? Nem tudni biztosan, hogy milyen okból faragták őket, de a kutatók úgy vélik, az ősök képmásai lehettek. Minden alkalommal, mikor a törzs egy fontos tagja meghalt, egy újabb szobrot emeltek számára a sziget lakói, hogy őrizzék a lelkét. A legnagyobb, „Paro” nevű fej tíz méternél is magasabb, és nyolcvan tonnát nyom.

Az is egy igazi rejtély, hogy az őslakosok milyen eszközök segítségével mozgathattak meg ekkora kőtömböket. Valószínűleg a faágak és növényekből font kötelek segítségével vontatták, majd rámpa segítségével állították fel a szobrokat, de a bennszülöttek a mai napig azt vallják, hogy a szobrokat egy természetfeletti erő, a „mana” mozgatta. A legendás kőszobrokból ma már csak a fejrész látszik, viszont hosszas kutatások során a tudósok már tisztában vannak vele, hogy a föld alatt ott rejtőzik a moai kőszobrok törzse is. 

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

Következő cikkünk: A Maldív-szigetek