A Jajce-vízesés

Bosznia és Hercegovina igencsak alábecsült része a balkán területnek, pedig rengeteg szépséget rejt magában. Ilyen többek között Jajce városa is, ahol az ugyanezt a nevet viselő csodás vízesések is találhatók. 

A képen természet, vízesés, víz, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Az világ ezen része egyre inkább híres gyönyörű vízeséseiről, különösen a horvátországi Plitvice és Krka zuhatagról nevezetes. Úgy tűnik azonban, hogy eddig a Jajce-i vízesések csodálatos városi hátterük ellenére teljesen figyelmen kívül hagyták. Talán a 90-es évek délszláv háborúja miatt alakult ki a távolságtartás a régió felé, pedig a háború már csak emlék és az országban rengeteg csodálatos hegy, minaret és hegyes-völgyes táj van, amelyet érdemes meglátogatni és egyben élvezni a helyiek szíves vendégszeretetét! 

Alig két perc séta a város kapujától, és megérkezünk a Pliva-folyó partjára, közvetlenül a vízesés fölé. A Pliva folyó a Jastrebnjak-hegynél ered 483 méter magasból, hossza összesen 33 kilométer. Mielőtt azonban Jajcénél beömlene a Vrbász-folyóba, egy fantasztikus 22 méteres vízeséssel zubog alá a városközpont szívében. A folyón átkelve az erdei ösvény lefelé vezet a zuhatagok lábáig, ahol gyakran számolhatunk köddel.

Könnyű megközelíteni, egyáltalán nem rejtőzködik – a buszpályaudvarról pár perc sétára elérhetjük, így akár rövid itt tartózkodás alkalmával is megnézhetjük. A környező természeti szépsége magával ragadó, bárhonnan is nézzük. Csontváry Kosztka Tivadar is így gondolta, akit megihletett a város és a vízesés csodája, és csodálatos festményt alkotott róla. Ennek a festménynek köszönhető, hogy ez a természeti kincs ismertté vált a magyarok körében. Természetesen a városközpontban vásárolhatunk ezzel a festménnyel díszített képeslapokat is, amely kedves emlék lehet.

A vízesés mellett érdemes meglátogatni a Pliva-tavakat is, amelyek különös, de mégis szép látványt nyújtanak. Rengeteg kisebb vízimalom tarkítja a vizet a buja erőkkel körülvett kis területen, ez pedig már majdhogy nem meghitt látványt kölcsönöz nekik. Ezek a malmok ráadásul a 16. századból származnak, így a történelem kedves kis darabjaiként állják meg a helyüket a tavakon. Itt több étteremmel is találkozhatunk, amelyek finom helyi fogásokat és italokat fogyaszthatunk a túra fáradalmait kipihenve. 

Fedezzük fel Bosznia és Hercegovina e csodálatos városát és természeti csodáit, indulás előtt pedig kössünk utasbiztosítást, hogy felhőtlenül élvezhessük a Jajce atmoszféráját!

Következő cikkünk: 
A görög konyha

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']