A kalocsai hímzés

A magyar hagyományos népviselet egyik jellegzetessége a kalocsai hímzés művészete. A kalocsai hímzés sajátos motívumai és egyedi színvilága mindenki számára felismerhető, tradicionális értékeinek köszönhetően a hungarikumok sorába tartozik. 

A kalocsai hímzés az 1860-as évektől alakult ki, amikor megnyílt az első előnyomda Kalocsán. A 19. század végétől a kalocsai parasztasszonyok bérmunkában is készítettek hímzéseket, de a saját holmijukat is előszeretettel hímezték fel szebbnél szebb motívumokkal. Kezdetben kalocsai ütőfával nyomták elő a környékre jellemző motívumokat a vásznakra. Később már maguk rajzolták a motívumokat a finomabb, pamut anyagokra és azokat töltötték be laposöltéssel. Tovább tarkította a hímzés módszerét, hogy 1912-ben megnyílt a nagyatádi fonalgyár, ahonnan már színtartó fonalat tudtak beszerezni a hímzéshez. A varrógép elterjedésével pedig már teljesen sajátos iparág jöhetett létre a varrás és a hímzés tökéletesítésének ötvözésével. A jellegzetes kalocsai gépi hímzés riseliő néven terjedt el a vidéken. A riseliős hímzés jellegzetes, csipkeszerűen áttört felületet rajzol ki. 

A képen személy, kicsi, fiatal, színes látható

Automatikusan generált leírás

Amikor a hímzés művészete csak gyerekcipőben járt, a hímzőnők csak fehér fonalat használtak az ágynemű, asztalnemű, párna díszítésére. Majd a színes fonalak elterjedésekor igen színessé vált a kalocsai hímzés, ami a máig jellegzetes ismertetőjegyévé is vált. Felismerhetjük a kalocsai hímzést a pirossal és bordóval hímzett rózsákról, aminek a közepe mindig citromsárga, illetve a rózsaszín virágokat sötétebb rózsaszínnel árnyalják és közepük sötétebb sárga. A viselt darabokat életkor szerint is válogatták régen. Például az idősebb asszonyok öltözete kevésbé díszes, sötétebb színű volt. Az új menyecske ruhája volt a legdíszesebb, legélénkebb színezésű, míg a kék-lila-zöld színekkel hímzett viseleteket szomorúpamukosoknak nevezték és a félgyász jeleként hordták.

Motívumokat tekintve azok a virágok dominálnak, amelyek a mezőkön és kertekben megtalálhatóak: ibolya, csillagvirág, liliom, tulipán, búzavirág, harangvirág, orgona, rózsa, illetve a híres kalocsai pirospaprika is fellelhető szimbólum a ruhaviseleteken. A különböző virágoknak jelentésük is van, mint például a tulipán a nőiesség és szív formája miatt a lángoló érzelmeket szimbolizál, az orgona elsöprő erőt, szeretet és áhítatot jelképez, a búzavirág pedig a spiritualitás, a szellemi világosság és a tiszta gondolatok megtestesítője. 

Lenyűgöző tradíciókat és nemzeti sajátosságokat ismerhetünk meg utazásaink során! Ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy az utazás minden percét ezeknek a kincseknek a felfedezésének szentelhessük!

Következő cikkünk: A halasi csipke