A kivételes Őrség

Az Őrség nagyrészben Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken terül el. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ki a nyugati határhoz hazánk védelmére. A hagyományokban és természeti csodákban nem szűkölködő néprajzi tájegység számos aktív üdülési alternatívát kínál az odalátogatóknak. 

Az Őrség szívének is nevezett Őriszentpéter a tájegység legjellegzetesebb települése, köszönhetően ősi szeres falvainak, zsúptetős portáinak és idilli vidéki hangulatának. Őriszentpéter egyik fő látnivalója a román kori katolikus templom, a Szent Péter-templom. A gótikus stílusban épült szentély a Templomszeren álló temető közepén magasodik, külső falain ősi freskótöredékekkel díszítve. A központi Városszeren találjuk az Őrségi Nemzeti Park központját, ahol egy modern látogatóközponttal várják az országjárókat. Érdemes innen nekiindulni a csodálatos táj felfedezésének. Az Őrség Nemzeti Park nem csak erdőkben, rétekben és különféle védett növényekben és állatokban gazdag, de számos természeti ösvényt, folyók és patakok mentén vezető útvonalat, kilátótornyokat, tavakat fedezhetünk fel a térségben. 

A képen fa, kültéri, fű, kültéri objektum látható

Automatikusan generált leírás

Az Őrség települései közül kiemelkedik a Körmendi-járásban található Velemér is. A falu országunk egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével büszkélkedhet. A Szentháromság-templom kora gótikus falait hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei borítják. A szomszéd faluban, Magyarszombatfán is érdemes megállnunk, mely az egyik legjellegzetesebb őrségi népi mesterség, a fazekasság központja. Egy kellemes, zsúpfedeles, döngölt padlójú parasztházban, a Fazekasházban megismerkedhetünk a minőségi, helyi anyagokból készült termékekkel és azok folyamataival. A hófehérre meszelt, muskátlis ablakokkal díszes házikóban hajdanán valóban egy fazekas család lakott, így igazán betekintést nyerhetünk a népi hagyományok és a fazekas életmód rejtelmeibe.

Ne feledkezzünk meg az Őrség szlovéniai látnivalóiról sem, hiszen a határunkon túlra került történelmi Őrvidék tájai további természeti kincseket tartogatnak. A Goričko Natúrpark három országot érintő Natúrpark, amely az Őrség és a Vend-vidék szlovén-osztrák-magyar határmenti területeit foglalja magába. A natúrparkban csak olyan fejlesztések képzelhetők el, amelyek a régió adottságait, a tájképet, ami az Őrség vonzerejét jelenti, a vidék védett természeti értékeit, kulturális és népi építészeti örökségét egyaránt figyelembe veszik. Szintén ajánlatos ellátogatni Pártosfalvára, ahol az Őrség kanyargó útjain a környék fő attrakcióját is megtekinthetjük, a Szent Miklós-körtemplomot. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A Gemenci erdő