A legjobb francia síterepek

Franciaország igen változatos terepeket kínál minden síkedvelőnek. Az idelátogatók válogathatnak a családi síparadicsomok, a klasszikus síterepek közül, és egészen extrém magasságokig is elmehetnek. Széles kínálat és lenyűgöző terepek jellemzik az országot, ahol tényleg mindenki megtalálja, amire vágyik – talán ezért is lett háromszor is francia síterep a világ legjobbja a World Ski Awards szavazásán. Hoztunk három síközpontot, melyek méltán kerültek be a legjobb francia síterepek közé.

A képen égbolt, kültéri, hó, síelés látható

Automatikusan generált leírás

Alpe-d’Huez

Varázslatosan kék ég és jó látási viszonyok jellemzik a síterepet szinte egész télen, illetve minden tudásszinthez alkalmas pálya megtalálható a területen. Így nem meglepő, hogy a legjobb francia síterepek közé tartozik. Igen nagy területe ad lehetőséget a kezdők számára, de a profi síelők is találnak kihívást bőven. Illetve a szállás miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk mivel kimondottan modern üdülőhelyet biztosít a terület a látogatók számára, illetve öt takaros kis falu is elhelyezkedik a síterep közvetlen környezetében. A gyakorlott síelőknek érdemes felmenni a Pic Blanc jeges területére is, és onnan lecsúszni a völgybe a 16 km hosszú Sarenne-pályán.

Chamonix

A Mont Blanc lábánál található síterep egyáltalán nem szokványos, már csak a fekvése is magával ragadó, de a pályán kívüli lehetőségek miatt is érdemes legalább egyszer ellátogatni ide. Chamonix igen összetett helyszín, mely a magashegyi síelők közkedvelt síterepe. Ennek ellenére nem kell ahhoz profi síelőnek lenni, hogy élvezetes legyen, mivel hagyományosabb síparadicsomok is találhatóak a völgyben, melyeket szintén javasolt meglátogatni. Itt található többek között az Aiguille du Midi hegycsúcs is, amelyhez a világ legnagyobb függőleges felvonójával lehet feljutni. A csúcsról levezető útvonal a hegygerincen át vezet, ami teljesen úgynevezett off-piste útvonal, azaz pályán kívüli. Így ide nem érdemes szakképzett vezető nélkül menni.

La Plagne

A La Plagne ma már a Paradiski síterület része, ami a Les Arcs és a La Plagne síközpontok összekapcsolódásával jött létre. A komplexumhoz négy további falu is tartozik, így ez lett Franciaország legnagyobb egybefüggő síterepe. A La Plagne síterep eléggé megosztó, vagy szereti az ember vagy nem. Ez talán annak is köszönhető, hogy inkább komoly lejtőkkel tarkított a terület, mintsem a kezdőknek kedvezne. A legnagyobb kihívásokkal kecsegtető pálya a Le Biollex szektorban található, aminek nagyrésze pályán kívülinek számít már.

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: A legjobb ukrán síterepek