A legjobb román síterepek

Ha igazán jó síterepre vágyunk nem kell túl messze mennünk, elegendő a Romániába vezető utat megcéloznunk. Az országnak több, mint 180 hivatalos sípályája van, melyek a biztonságot kedvelők, de az extrém mozgásra vágyók igényeit is kielégítik. Érdekesség azonban, hogy a rengeteg pálya hossza összesen nem éri el a 200 km-t, azaz nem hosszabb, mint egy osztrák vagy francia sípálya-központ hossza. Viszont vitathatatlanul csodás tájakon csúszkálhatunk. Mutatjuk, hogy melyek a legjobb román síterepek.

Brassópojána

Pályáit az elmúlt években szépen kiszélesítették, és több felvonó is üzemel, így jelentősen csökkent a sorbaállási idő. Méltán a legnépszerűbb sípálya egész Romániában, annak ellenére, hogy ez a legdrágább is egyben. A sípálya környékén tucatnyi szállás található, így akár egész hétvégére, vagy hosszú hétvégére is benevezhetünk egy téli üdülésre. Azonban a pályához hasonlóan a szállásokért is elég borsos árat kérnek. Ha nem akarjuk a magasabb árat kifizetni, akkor érdemes lehet Brassóban szállást foglalni, és egy kellemes városnézéssel is egybekötni a síelést. A város csupán 14 km-re van a sítereptől, ami autóval úgy 25 perc.

Predeál

A predeáli Clăbucet pálya a maga 2100 tengerszint feletti méterével csodás környezetet ad akár a nézelődőknek is. A pálya nehézségi szintje a közepes besorolást kapta, így tökéletes terep lehet azoknak is, akik csak most tanulnak síelni, vagy még nem elég biztos a tudásuk, ahhoz, hogy valamelyik piros pályát válasszák. Egész évben látogatható a terület, és a tapasztalatok alapján ezt ki is használják a turisták. A sok látogató ellenére viszonylag egyszerű szállást foglalni, mivel rengeteg hotel és panzió található a pálya környékén.

Madarasi Hargita

Az egyetlen nehézség a pályát tekintve, hogy némiképp nehéz megközelíteni viszont megéri nekiindulnunk az útnak. Hargitafürdő és a Madarasi Hargita az utóbbi években komoly fejlesztésen ment keresztül egy nagyobb beruházásnak köszönhetően. Így, aki korábban járt már itt annak is érdemes visszalátogatni, mert számos kellemes meglepetéssel szolgálhat a hely. A sípálya aránylag alacsonyan fekszik, ennek ellenére éppen elég hó esik minden télen ahhoz, hogy élvezhető legyen a 3,5 kilométeres pálya.

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: A legjobb olasz síterepek