A legjobb ukrán síterepek

Ha semmi kedvünk sok száz kilométert utazni, de mégis minőségi síterepekre vágyunk, akkor ideális úti cél lehet Ukrajna. A magyar határtól már akár 100 km-re is minőségi sípályákat találhatunk, csodálatos környezetben, mely a síelésen kívül hosszabb-rövidebb kirándulásokra is elcsábítja az odalátogatókat. A kezdők és a profi síelők is találnak az itteni sípályák között a szívükhöz közelállót. Illetve a legjobb ukrán síterepek a modern hóágyúknak köszönhetően az egész síszezon alatt látogathatók, akkor is, ha természetes módon nincs megfelelő minőségű havas terep. Mutatunk néhány izgalmas síterepet, ahová megéri ellátogatni.

Bukovel

A bukoveli síközpont az egykori magyar határ mentén helyezkedik el, mindösszesen 535 km-re Budapesttől. Sípályái 859 métertől egészen 1372 méter magasságig terjednek, meredekségük igen változatos, így mindenki megtalálja a neki megfelelő pályát. Mivel szinte minden pályája hóágyúzható, így egészen májusig nyitva tart a síközpont, tehát nem muszáj a téliszünetre szorítkozni a síeléssel, eltolhatjuk az utazást egészen tavaszra is. 68 km-es pályarendszerével Kelet-Európa legnagyobb síterepének számít.

Dragobrat 

A dragobrati síszezon már novemberben elkezdődik és egészen májusig tarthat a helyiség sajátos klímája miatt. A kárpáti Szibériának is nevezett síterepen még a legmelegebb téli szezonokban sincs hóhiány, így bátran tervezhetnek vele a síelés szerelmesei. Ukrajna legmagasabb és leghóbiztosabb síközpontjának számít. A rossz utak miatt azonban leginkább csak helyi taxival közelíthető meg, és a kalandot kedvelőknek javasolt leginkább. A központ 1400 méteres magasságából induló húzólift viszi fel 1700 magasságig a síelni indulókat, mely inkább a rutinos sportolóknak ajánlott. Ennek ellenére a kezdőknek sem kell csüggedniük, mert a síközpont gyakorló pályákkal is rendelkezik.

Kraszija

A Karszija csúcs még kevésbé ismert síterep éppen ezért, aki igazi nyugalomra vágyik annak ideális helyszín lehet. A magyar határtól minösszesen 100 km-re, Ungvártól pedig 70 km-re helyezkedik el. A Kelet-Kárpátokban található síterep az utóbbi években olyan fejlesztéseken esett, ami által Ukrajna egyik legfejlettebb síterepe lett. Az 1036 méter magas csúcshoz tartozó sípályák pedig szinte mind észak-keleti fekvésűek, így a hóminőség a szezon legnagyobb idejében kifejezetten jó. Ha esetleg mégsem lenne megfelelő hó, akkor pedig a hóágyúk gondoskodnak arról, hogy ne szenvedjenek a síelők hiányt a minőségi hóval borított pályákból.

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Követező cikkünk: A legjobb bolgár síterepek