A legszebb nemzeti parkok a világon

A világon fellelhető több ezer nemzeti park védett területe mentes a mezőgazdasági és ipari hasznosítástól. A területek természetes állapotukban maradnak fenn az utókor számára, ezzel óriási szerepet vállalva Földünk természeti értékeinek megvédésében. Minden nemzeti parknak megvan a maga különlegessége és szépsége. Összegyűjtöttünk pár igazán egyedülálló térséget a nagyvilágból, melyeket érdemes meglátogatni!

Akan Nemzeti Park, Japán

Az Akan Nemzeti Park Hokkaido szigetén, 8666 négyzetkilométeren terül el. 1934-ben alapították, névadójának pedig a sziget egyik aktív tűzhányóját választották. A park erdőket, lápokat és tavakat őriz. Utóbbiak egyike az Ashi, amelyet a világ legtisztább vizű tavaként tartanak számon.

Yellowstone Nemzeti Park, USA

Yellowstone-t legtöbben világhírű gejzíreiről és Maci Laciról, egy itt élő rajzfilmkarakterről ismerik. Az Egyesült Államok legnagyobb, egyben a világ legelső nemzeti parkja ennél azonban messze több érdekességet rejt. A hegyvidékekkel, erdőkkel tarkított park 8980 négyzetkilométeres területén aktív az élővilág: bölénycsordák, jávorszarvasok, farkasok és grizzly medvék lakják.

Banff Nemzeti Park, Kanada

Kanada első nemzeti parkja az 1885-ben alapított Bnaff. Kezdetben csak az itt található meleg ásványvízforrások védelme volt az őrizet célja, majd az évek alatt a park mérete fokozatosan nőtt, és elérte mai 6641 négyzetkilométeres területét. Leginkább a Sziklás-hegység óriási, csupasz hegyei jellemzik, de tiszta vizű tavairól és örökzöldjeiről is ismert.

Amazónia, Brazília

Az elmúlt évtizedek mértéktelen erdőirtása óriási területeket mart ki a világ tüdejeként is becézett Amazóniából, amely bolygónk legbővizűbb folyamát, az Amazonast övezi. Az élettől hemzsegő, óriási esőerdővel borított Amazónia területén található egy azonos nevű nemzeti park. A valamivel több mint tízezer négyzetkilométeren elterülő park a gazdag növény- és élővilág megőrzését szolgálja.

Rondane Nemzeti Park, Norvégia

Mint a világ egyik legzöldebb állama, Norvégia nagy figyelmet fordít természeti értékei megóvására. A skandináv ország első nemzeti parkja a Rondane volt, amely 572 négyzetkilométeren, hegyvidékes, kanyonokkal tűzdelt területen terül el. Sajátos értékei a gleccserképződmények és a morénatavak, emellett nagy szerepe van az itteni gazdag élővilág megóvásában is.

 

Forrás: https://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-10-legszebb-nemzeti-parkja 

 

A gondtalan külföldi utazások során elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás megléte!

Következő cikkünk: A legszebb ázsiai országok