A magyar borvidékek

Hazánk borkultúráját sokszínűség, eredetiség és egyediség jellemzi. Sokan nem tudják, hogy pontosan hány borvidék is van Magyarországon, ami nem csoda, hiszen a borokra vonatkozó eredetvédelmi szabályozás meglehetősen összetett dolog. A szakértők szerint országunkban 22 borvidéket különböztetünk meg, melyekből most bemutatjuk Nektek a 3 legkedveltebbet!  

Villányi borvidék

Az egyik legismertebb, legdélebben fekvő borvidékünk a csodálatos Villányi borvidék. A Villányi-hegység az egyik legtömörebb felszíni tagozódású borvidék. Klímájában a kontinentális és a mediterrán éghajlat keveredik, a déli lejtőkön elsősorban a mediterrán hatás érvényesül. A villányi fehérborok viszonylag nagytestűek, alkoholban gazdagok, savaik korán kerekednek. Jellemző fehér fajták a chardonnay, a hárslevelű, az olaszrizling, és a rajnai rizling. A villányi vörösborok testesek, fűszerességben és színanyagban gazdagok, ahol vezető kékszőlő fajták a portugieser, a blauburger, a kékfrankos, a kadarka. A világhírű borvidék nedűi már Amerikáig és Brazíliáig is eljutottak.

A képen égbolt, kültéri, hegy, természet látható

Automatikusan generált leírás

Badacsonyi borvidék

A Balaton nem csak természeti kincseiről, gyönyörű tájairól és romantikus naplementéiről híres, hanem kiváló borvidékek is magasodnak a tavat körbevevő lankákon. Ilyen például a Badacsonyi borvidék. A régiót északról a Bakony, délről a Balaton természetes határai védik, így téve az kontinentális éghajlatot szubmediterrán jellegűvé. A kiegyenlített időjárásnak és a kiemelkedően magas napsugárzásnak köszönhetően a badacsonyi borok saját karakterrel bírnak és magas mustfok, gazdag íz- és zamatvilág jellemzi őket. A legkülönlegesebb szőlőfajták, amit a régióban érdemes megízlelnünk, az a kéknyelű, a Rózsakő és a Budai Zöld. 

Tokaji borvidék

Tokaj-Hegyalján képződnek az ország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai. A tokaji bor zamatának titkát az éghajlat sajátosságában, a talaj minőségében és a vidék fekvésében érdemes keresnünk. A szőlők érlelése és tárolása különleges odafigyeléssel megy végbe a kiemelkedő minőség elérése érdekében. A borvidékre jellemző a szélsőséges időjárás, az évszakoknak megfelelően. A meleg, késő őszi időjárás teszi lehetővé az kifogástalan aszúszemek képződését. A legsajátosabb szőlőfajták Tokajban a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály. A neves tokaji borászat hagyományának tiszteletére a Tokaji Pincemúzeumban a borászat tárgyi emlékei kaptak méltó helyet.

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A magyar konyha remekei

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']