A matyó hímzés

A matyó hímzés egy több, mint 200 éves múltra visszavezethető hungarikum, amely Matyóföldről, azaz az Alföld északi részéről ered. Fő lelőhelye Mezőkövesd, Szentistván és Tard térsége. De vajon mitől különleges a nagyhírű hímzésfajta?

A matyó hímzés kialakulásához egy legenda is tartozik, mi szerint egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú menyasszonya vissza akarta kapni a kedvesét, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelmedet, ha elém hozod a kötényedben a nyár legszebb virágait! Ez nem tűnik nehéz feladatnak, de éppen tél volt. A lány nem tudta mitévő legyen, így egy hirtelen ötlettől vezérelve ráhímezte a kötényére a virágokat. Az ördög megelégelte, és elengedte a legényt, így azóta a matyó lányok és legények virágokkal teli cifra kötényt viseltek, hogy megvédjék magukat a gonosztól. 

A képen kültéri, sport, fű, személy látható

Automatikusan generált leírás

A matyó hímzés jellegzetes motívumai a matyórózsa, a cserfarózsa, a cipe (cipő), a madár, a macskafark (csigavonal), valamint a tulipános levelek és bimbók. A színpompás szimbólumokat később a pünkösdi rózsa egészítette ki, ami matyó rózsaként vált a legismertebb és legjellegzetesebb mezőkövesdi motívummá. A térségben az 50-es évekig a hétköznapokban is a hímzéssel díszített viseletekben jártak, majd onnantól ez ritkulni kezdett. Azóta a motívum gyakran megjelenik alkalmi viseleteken vagy akár autók, motorok díszítéseként. 

A hímzések színei is jelentőséggel bírnak, nem csak a látvány miatt. Eredetileg egyszerű vászonhímzéseket használtak, amikben a piros és a kék színek domináltak, majd ezeket később élénk selymek és erőteljes színű gyapjúfonalak váltották fel. Minden színnek megvolt a külön jelentése: a fekete a föld színe, melyből a termés, az élet sarjad, a piros az öröm, a sárga a nyár és a Nap színe, a kék a bánatot és az elmúlást szimbolizálta. Az első világháború után a zöld is megjelent a ruhákon a gyász jelképeként, amit a háború halottaira való emlékezésül alkalmaztak a kötényeken. 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a két híres magyar hímzésfajta, a kalocsai és a matyó hímzés között mi is a különbség és hogyan lehet megkülönböztetni őket. A legszembetűnőbb különbség, hogy a matyóhímzés esetében a rózsa csakis piros lehet, míg a kalocsainál több színben is pompázhat. A matyó hímzés előrajzolással készül, a kalocsai pedig sablonnal sokszorosított és újabb technikákkal készült hímzés. 

Lenyűgöző tradíciókat és nemzeti sajátosságokat ismerhetünk meg utazásaink során! Ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást, hogy az utazás minden percét ezeknek a kincseknek a felfedezésének szentelhessük!

A következő cikkünk: A Szamos Marcipán