A napsütötte Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb, illetve Európa hetedik legnagyobb szigete, egyben Olaszország legnagyobb területű régiója. Lakosainak száma mintegy 5 millió fő. Székhelye Palermo városa.

A képen természet, égbolt, kültéri, hegy látható

Automatikusan generált leírás

Szicília régióját Olaszország Calabria tartományától a Messinai-szoros választja el kelet felől. A szigeten található Európa leghatalmasabb tűzhányója, az Etna (3370 m), nem messze Catania városától. Igen aktív vulkán, gyakori kitörések jellemzik.

Szicília látnivalókban igen gazdag, éppen ezért választja számos turista minden évben ezt a gyönyörű vidéket. A világörökség részéhez tartozó nevezetességei a Val di Noto barokk városok, Agrigento régészeti emlékei, Piazza Armerina: La Villa del casale (római villa), a Lipari-szigetek, Pantalica nekropolisza és Sortino sziklatemetője. A sziget egyedülálló déli miliővel rendelkezik, hangulatos városkák, festői természeti környezet és mediterrán, kristálytiszta vizű, homokos tengerpartok övezik. A helyi konyha híres a helyben termesztett alapanyagok felhasználásáról.

A történelem során Szicíliának sokféle lakója volt. Népek és hódítók jöttek-mentek az évezredek során, és mindegyikük sajátos nyomot hagyott a sziget kultúráján-génjeiben. Sok szicíliai kétnyelvű, így mind az olaszt, mind pedig a szicíliai nyelvet is beszéli. Említésre méltó, hogy Szicília híres a művészetéről, számos költő, író, zeneszerző és filmrendező született itt. A helyi műveltség korai képviselője volt a Szicíliai Iskola a tizenharmadik század elején, amely amellett, hogy mércét állított fel a későbbi generációk számára, számos költőnek adott ösztönzést a következő századok során.

A sziget jó talajáról, kellemes éghajlatáról ismert, így nem meglepő, hogy Szicílián meghatározó gazdasági ág a mezőgazdaság. Már az ókorban is a mediterrán térség legfontosabb európai élelmiszertermő területének számított. Emellett a helyi borok is világszinten jelentősek, egyedülálló zamatuknak köszönhetően.

Szicília vidékén a nyáron meleg és napsütéses az időjárás, a hőmérséklet ilyenkor eléri a 28-30 C fokot is. Ebben az időszakban a tengervíz 26-27 C fok körülire melegszik fel. A helyiség klímáját a mediterrán éghajlati hatások alakítják.

Kössük meg utasbiztosításunkat, pakoljuk be a bőröndünket és már indulhatunk is Szicília szigetére egy felejthetetlen nyaralásra!

Következő cikkünk: 
A Rab-sziget szépségei