A Niagara-vízesés

Ki ne hallott volna már a fenséges Niagara-vízesésről? Ez a zuhatag világhírű, nem véletlen, hogy szinte a leglátogatottabb vízesés a világon, hiszen óriási és lélegzetelállító erővel bír. De mennyit tudunk róla valójában? 

Az a tény, hogy a vízeséseket együttesen „Niagara vízesésként” emlegetjük, sokaknak azt tükrözi, hogy egy óriási vízesésről beszélünk, pedig valójában három van. A találó nevű American Falls az Egyesült Államok oldalán található, csakúgy, mint a csodás Bridal Veil Falls; a Patkó-vízesés viszont szinte teljes egészében a kanadai oldalon áll. Nem csak méretében, de vízmennyiségében is kiemelkedő: a Superior-tó, Michigan, Huron és Erie mind a hatalmas Niagara-folyóba folyik, mielőtt az Ontario-tóba ürülne, így összerakva az öt Nagy Tavat, megkapjuk a világ legnagyobb édesvíz-rendszerét!

Emellett a Niagara-vízesés ugyanabból a jégolvadék-tevékenységből jött létre, amely a Nagy Tavakat az utolsó jégkorszak végén, mintegy 12 000 évvel ezelőtt alkotta. Ez számunkra rengetegnek tűnhet, de valójában ez csak egy szempillantásnyi idő! Érdekesség továbbá, hogy a Niagara-vízesés Amerika első nemzeti parkja. A folyó mentén zajló kereskedelmi tevékenységektől féltették az első környezetvédők a vízesést, ezért arra ösztönözték New York államot, hogy vásárolja meg a vízesést körülvevő területet, hogy biztonságban tartsa az emberek kihasználásáról. Ennek eredményeként 1885-ben a parkot Niagara rezervátumként jelölték ki és azóta is környezetvédelmi terület.

Kevésbé ismert tény, hogy ugyanebben az évben, 1885-ben Nikola Tesla és George Westinghouse az óriási sodrási erőnek köszönhetően létrehozták a világ első vízerőművét Niagara-vízesésében. Napjainkban a vízesés 4 millió kilowatt villamos energiát lenne képes előállítani, ami elegendő a New York államban és a kanadai Ontarióban felhasznált energia több, mint negyedének ellátására. 

A Niagara-vízesés függőleges magassága egyes szakaszokon meghaladja az 53 métert. Ezzel ugyan nem nyerte el a legmagasabb vízesés címét, sőt, eltörpül például az Egyesült Államok legmagasabb vízesése, a Yosemite-vízesés mellett, amelynek magassága 739 méter. Viszont amennyit szűkölködik magasságban, a Niagara-vízesés vízszintes méreteiben és térfogatban pótolja! Másodpercenként több, mint 700 000 liter vizet áraszt a Niagara-vízesés fölé, óránként körülbelül 40 kilométer per óra sebességgel. Ez teszi a Niagara-vízesést Észak-Amerika legnagyobb vízesésévé - térfogatában és szélességében.

Ha kíváncsiak vagyunk a Niagara-vízesés további érdekességeire, akkor jobban tesszük, ha saját szemünkkel látjuk. Amerikai utunk előtt azonban ne feledkezzünk meg utasbiztosítás kötéséről, hogy ne fájjon a fejünk a váratlan események miatt!

Következő cikkünk: 
A különleges Holt-tenger