A pálinka

A magyar pálinka szó egyszerűen égetett szeszt jelentett, ám a 20. század második felének magyar pálinkái, vagyis a tiszta, ízesítetlen hazai párlatok már túlnyomórészt gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A hungarikumnak számító, eredetvédett ital hosszú hagyományokra nyúlik vissza, elkészítése csak Magyarországon és négy osztrák tartományban engedélyezett. 

A történelmi magyar pálinka azonban rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás. A 19. századig többnyire csak saját fogyasztásra készítettek párlatokat Magyarországon, majd megkezdődött az ital iparszerű termelése. Ekkor szerveződött meg hazánkban a főzési jog és a szeszadó bevezetése is.  A pálinka elkészítése az erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készül.  Leggyakrabban szilvából, körtéből, almából, kajszibarackból, meggyből, szőlőtörkölyből vagy eperből készítik, de bármelyik Magyarországon termett gyümölcsből készülhet.

A képen beltéri látható

Automatikusan generált leírás

Íme 3 érdekesség a pálinkáról, amitől még különlegesebb az ital!

A pálinkafőzés védőszentje

Sokan nem tudják, hogy Szent Miklós nem csak a gyermekek, hanem a gyógyszerek, az illatszerek és nem utolsó sorban a pálinkafőzők védőszentje is. Szent Miklós napja december 6., ami 2006 óta a Magyar Pálinka Napja is hazánkban. Így ne felejtsünk el a Mikulás mellett a pálinkafőzőkre is koccintani ezen a napon! 

Viták a pálinka szó használata körül 

Románia szintén igényt tartott a pálinka szó használatára a saját gyümölcspárlatuk elnevezése végett. A probléma onnan eredt, hogy a pálinka és a palincă szó nagyon hasonló volt egymáshoz. Végül sikerült megegyezni és a pálinka csak a 100%-ban Magyarországon termesztett gyümölcsökből készült italra használható név. 

Windsor hercege és a magyar barackpálinka

Windsor hercegnek köszönhetjük a pálinka külföldi népszerűségét. Ugyanis a későbbi brit király sokat látogatta Magyarországot, főleg a pezsgő éjszakai élet miatt és egy ilyen éjszakán került a kezébe először a híres barackpálinkánk. Az italt annyira megszerette, hogy onnantól kezdve az itteni tartózkodásai során csak ezt fogyasztotta. 

Bárhol is járunk a világban, mindig érdemes végig kóstolnunk a nemzeti konyha különlegességeit. De mielőtt utazásba vágnánk a fejszénket, mindenképp kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy a kiruccanás felhőtlenül teljen!

A következő cikkünk: A makói vöröshagyma