A palkonyai pincefalu

A Villányi borvidéken található Palkonya, ami a baranyai borturizmus és a falusi turizmus egyik fontos állomása, 2007-ben Európa Kulturális Falujának lett megválasztva. A sajátos hangulatú falucska a 17. században betelepült svábok hagyományainak legszebb emlékeit idézi a domboldalban meghúzódó pincéivel. A műemlék pincefalu 53 egységesen fehérre meszelt présháza egyedi látványt nyújt az odaérkezőknek. 

A képen fű, ház, égbolt, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

A pincecsoport védelmét településszerkezeti, népi építészeti, történelmi, valamint esztétikai értékei indokolják. A falu hagyományőrző programjairól híres. Május elején szokták megrendezni a betelepült svábok tiszteletére a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a halászlé-főzőversenyt, augusztusban az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált és novemberben a lampionos felvonulást. Újabban a Palkonya Hangja fesztivál vonzza a turistákat, ahol négy napon át a zene, a kézműves foglalkozások és a térség hagyományos ételei veszik át az uralmat. Pünkösdkor a Palkonyai Nyitott Pincék eseménye vonzza a falusi éra kedvelőit, ahol lehetőség van többek között borkóstolásra és lovas kocsikázásra. 

A Szent Bertalan kápolna magasságából festői panoráma nyílik a környező domboldalakra. A falu jellegzetes, piros kupolás temploma a magyarországi körtemplomok egyik legszebbje. A templom 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére lett felszentelve. A főutcán található fából készült játszótér a népi faragóművészet jeles alkotása. 

A környéken gyalog- és biciklitúrákhoz is remek útvonalak állnak rendelkezésre. A nemzetközi Három folyó kerékpáros útvonal is keresztülmegy a falun. Palkonyát három halastó övezi, melyek gazdag növény- és madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek. A Palkonyai Közösségi Herbárium a természettel, gondozással, betakarítással, szárítással kapcsolatos feladatokat ellátó közösség összefogására alakult. Az egyesülés missziója a természeti kincsek újrafelfedezése és a gyermekek oktatása a természetes összetevőkben rejlő lehetőségekről és a növénytermesztésről. A Herbárium mindenki számára látogatható. 

Aki a környékre látogat, érdemes Villány további mesés borvidékeit felfedeznie, vagy akár ellátogatni a karnyújtásnyira lévő Siklós településére. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Szentendre varázsa