A Rab-sziget szépségei

Rab szigete (helyi elnevezése Otok Rab) a horvát Adriai-tenger partjának északi részén, a Kvarner-öbölben található. A különleges szépségű sziget fő gazdasági ágazata a turizmus, ugyanis számos gyönyörű, szinte érintetlen tengerparti stranddal rendelkezik. Népszerű üdülőhelyként üzemel, a pihenni vágyók sokasága érkezik ide minden egyes szezonban, jellemzően a májustól szeptemberig tartó időszakban, hiszen ekkor a legideálisabbak az időjárási viszonyok. A sziget fő nevezetessége, hogy Lopar nevű településén fedezhető fel az ország legnagyobb homokos strandja, a híres Paradicsom-part, melyet horvátul Rajska Plaža-nak neveznek.

A képen kültéri, égbolt, víz, természet látható

Automatikusan generált leírás

Lassan mélyülő, kristálytiszta vizű fürdőhelyei tökéletes választássá teszik a szigetet a kisgyermekes családok számára is. A helyi klímát alapvetően a mediterrán éghajlat és a napsütéses órák magas száma jellemzi, a nyári hónapokban átlagosan 26-29 C fokos levegőre számíthatunk, a tengervíz is rendkívül kellemes ekkor, 26-28 C fokos. 

A sziget egyik oldalát sűrű, buja növényzet borítja, míg a másikat sziklás hegységek és kőtengerek övezik. Itt található a sziget legmagasabb pontja, a Kamenjak, mely 408 méteren magasodik. 

A sziget fővárosát szintén Rabnak hívják, mely építészetét a római, bizánci és velencei hatások alakították elsősorban. Mind a város, mind a sziget jelképe a négy harangtorony, amelyek közül a legidősebb a 11. században épült. Számos gyönyörű templom található itt, a legnagyobb közülük a Szűz Mária, amely a 13. században építettek. A Szent Jusztina-templom ma vallási és művészeti múzeum, a Szent Kristóf-templom, mely a város védőszentjének lett szentelve, pedig lapidárium. A Rab főszigetéhez közigazgatásilag tartozó kisebb nagyobb szigetek mind lakatlanok, de turisztikai célból látogathatóak, kalandos hajótúrák által megcsodálhatóak. Ezek közül a legismertebb a festői Goli Otok és a varázslatos Sveti Grgur szigetek. Ezen kívül a sziget Európa-szerte ismert a középkori fesztiváljáról (horvátul Rapska fjera), ahol a helyi íjászok mérik össze tudásukat. Az itt használt speciális, helyi számszeríjakat arbalestnek hívják.

Rab szigete arra vár, hogy felfedezzük! A horvátországi nyaralás előtt készüljünk fel minden eshetőségre és kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:

A romantikus Szantorini