A Szamos Marcipán

A Szamos Marcipán története az 1930-as évek elején kezdődött és vált azóta hazánk legpatinásabb kézműves édesipari vállalatává. De hogyan is vette kezdetét a nagyszabású siker? 

A családi vállalkozás filmbe illő története az 1930-as években kezdődött a budapesti Auguszt cukrászda üzletében, ahol Szamos Mátyás cukrásztanuló volt. A marcipánok iránti szenvedélyét egy dán cukrászmester hozta el, aki látogatóba jött a nagy hírű cukrászdába, ahol oktatást tartott, és teljesen lenyűgözte a tanulót. Az ambiciózus Szamos Mátyás onnantól nem csak munkaidőben, hanem otthon is elkezdett foglalkozni a marcipánok minél változatosabb megmunkálásával, amiket cukrászdáknak kezdett árusítani. A munkafolyamatba bevonta a feleségét is, majd azóta egy családi vállalkozást tudhat magáénak, amiben a gyermekei is generációról generációra adják át a marcipánkészítés minden fortélyát. 

A képen tányér, beltéri, színes látható

Automatikusan generált leírás

A vállalat életében az egyik fordulópontot pontosan az jelentette, hogy Szamos Gabriella, Mátyás lánya, valamint férje, Kelényi Gyula cégvezetőnek lett kinevezve a hetvenes évek végén. A hatalmas fejlődést a gépészmérnök férj termelésben alkalmazott megvalósításai hozták. A bővülő termékpaletta gyártása és eladása már saját üzletet, majd gyárat követelt meg magának, sőt ebben az időben nyíltak az első saját kávézók is, amelyek közül a legelső a Párisi utcában foglalja el megérdemelt helyét. Azóta már több, mint 22 üzlet nyílt a családi vállalkozás neve alatt. 

A Szamos család nyitotta meg Magyarország első marcipánokat bemutató múzeumát Szentendrén. A Szamos Marcipán Múzeum a Szamos cukrászda mellett várja az érdeklődőket a cukrászat és a marcipánkészítés kincseivel. A múzeum nem csak az édesszájúaknak lehet élvezetes, hiszen a kiállítás remekei izgalmas történelmet és pazar művészi alkotásokat foglalnak magukban. A Parlament szomszédságában található üzletük emeletén pedig a Szamos Csokoládé Múzeumot lehet meglátogatni. A múzeumban megismerkedhetünk a kakaó termesztésének bemutatásával, magángyűjteményekbe kaphatunk betekintést, különleges porcelántárgyakban, békebeli csokoládé műhelyekben és cukorkaboltokban gyönyörködhetünk, de a csokoládékészítés rejtelmeibe is bevezetnek minket. A végén saját díszítésű csokoládéval távozhatunk. 

Bárhol is járunk a világban, mindig érdemes végig kóstolnunk a nemzeti konyha különlegességeit. De mielőtt utazásba vágnánk a fejszénket, mindenképp kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy a kiruccanás felhőtlenül teljen!