A Tibeti-fennsík

Az elképesztő szépségű Tibeti-fennsík a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. Átlagos magassága 4900 méter. Délről a Himalája határolja, itt található a Mt. Everest, Földünk legmagasabb hegye (8850 m), valamint további 70 csúcs magasodik 7000 méter fölé. Különleges adottságai miatt a világ tetejének nevezik, valamint a hó földjének. Sok a nagy kiterjedésű édesvizű tó és gyors hegyi folyó található itt.


A képen fű, hegy, kültéri, személy látható

Automatikusan generált leírás

A helyi éghajlat száraz, a tél a nagy magasság miatt hideg, nyáron azonban akár a 30 C fokos meleg sem elképzelhetetlen. A hóhatár nagyon magasan, 5300-5500 méter körül van. A növényzet szegényes és a talaj sok helyen kopár, a fennsíkon gyakori az erős szél.

Tibetet a magassága és a rendkívül zord éghajlata miatt a bolygónk harmadik pólusaként is hívják. A terület vadregényes hegyei biztosítják a Föld 47%-ának vízellátását. Az ország hegyeiből nyerik vizüket azok a hatalmas folyók – Jangce, a Sárga-folyó, a Mekong, a Gangesz és az Indus – melyek keresztülszelik Délkelet-Ázsiát. Ha a gleccserek visszahúzódása folytatódik és a hó mennyisége csökken a fennsík legmagasabb régióiban, akkor több milliárd ember vízellátása kerülhet veszélybe.

A népesség száma hivatalosan 2.7 millió, de ez csak az ún. Tibeti Autonóm Terület (TAR) területén élőket jelenti. Valójában élnek még tibetiek Kína más tartományaiban, Indiában és szerte a világban, összesen 6 millióan. A TAR fővárosa Lhásza. Ma a történelmi Tibet területének csak fele tartozik a TAR-hoz, a többit más kínai tartományokhoz csatolták. A TAR lakosságának negyede a mai napig vándorló nomád életmódot folytat.

Érdekesség, hogy Tibet ősi vallása a bön volt, mely mágiával, emberi és állati szellemekkel foglalkozott, és tisztelte azokat. A buddhizmus fokozatosan hódított tért a VII. századtól kezdve, bár a bön hittel kapcsolatos hiedelmek a mai napig részét képezik a kultúrának. A buddhizmus és a bön összeolvadásából – bár erős buddhista túlsúllyal - jött létre a mai tibeti buddhizmus.

Forrás: http://www.evezzvelem.hu/tibet_tibeti_eletmod.php

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Mono-tó, Kalifornia