A tokaji aszú

Tokaj-Hegyalján képződnek az ország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai. A tokaji bor zamatának titkát az éghajlat sajátosságában, a talaj minőségében és a vidék fekvésében érdemes keresnünk. A vidéken a meleg, késő őszi időjárás teszi lehetővé a kifogástalan aszúszemek képződését, amely megfelelő táptalajt biztosított, hogy a tokaji aszú világhírűvé váljon. 

A képen beltéri látható

Automatikusan generált leírás

A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. Maga az aszú nem más, mint egy alapbor, amihez az erjedés folyamata alatt hozzáadják a kézzel, egyenként gondosan leszedegetett aszúszemeket. Így kétszeri erjedést érünk el, amitől különleges ízbeli változatosságot kapunk. Az aszúszőlőt a szüret végéig kádakban tárolják, aminek az alján lyuk található, ahol a növekvő súly által folyamatosan csepeg ki a nagyon magas cukortartalommal rendelkező eszencia. Az eszencia egy részét visszaadagolják a már erjedő aszúborhoz, vagy ritkábban kis mennyiségben, külön palackozzák be. 

Nem minden termőhely alkalmas az aszú borok készítésére, de Tokaj fekvése és éghajlati adottságai több, mint megfelelőnek bizonyulnak erre. Tokaj a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található, ami azért előnyös, mert az aszú képződéséhez elengedhetetlen a víz és a pára jelenléte. A párás levegő tökéletes melegágya a Botrytis cinerea nevezetű szürkepenésznek, ami ezt a különleges folyamatot elindítja. 

Az aszúnak már világnapja is van! Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Az tokaji aszúborok nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek, hiszen a Decanter World Wine Awards-on 2021-ben is hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, sőt közülük négy platina fokozatot is elért. A négy kimagaslóan értékelt magyar bor a következő volt: a Grand Tokaj 2014-es ötputtyonyos aszúja és a 2013-as Eszenciája, Patricius Borház 2017-es hatputtonyos aszúja, valamint a Juliet Victor 2017-es aszúbora. 

Bárhol is járunk a világban, mindig érdemes megismernünk a nemzeti gasztronómiai különlegességeket és tradíciókat. De mielőtt utazásba vágnánk a fejszénket, mindenképp kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy a kiruccanás felhőtlenül teljen!

Következő cikkünk: A matyó hímzés