A világ 7 csodája

Földünkön megszámlálhatatlan csodálatos tájat, épületet, kultúrát és természeti kincset látogathatunk meg utazásaink során, azonban ezek közül csupán hét épület büszkélkedhet a világ csodái címmel.

A képen hegy, égbolt, kültéri, személy látható

Automatikusan generált leírás

A világ első hét csodája

Az ókori világ hét csodáját időszámításunk előtt második évszázadban nevezte meg Szidóni Antipatrosz, epigrammájában a hét, szerinte legcsodálatosabb épületet jelölte meg. Ebből a hét csodából már csak a gízai nagy piramis található meg, a többi sajnos földrengések és tűzesetek következtében megsemmisültek, azonban a babiloni Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, az olümpiai Zeusz-szobor, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és az egyiptomi pharoszi világítótorony mind impozáns épületek voltak fénykorukban. 

A világ új hét csodája

Ahogy múltak az évszázadok, úgy alakult át a világ hét csodájának listája is és egyre több kategóriában nevezték meg őket. Kiemelték a természeti csodákat is: a Grand Canyon, a Nagy-korallzátony, Rio de Janeiro kikötője, a Mount Everest, a Sarki fény, a Parícutin vulkán és a Viktória-vízesés szerepel ezen a listán. De nem csak szárazföldi csodákat ismerünk: Palau, a Belizei zátony, a Nagy-korallzátony, a Hidrotermális kürtők, a Galápagos-szigetek, a Bajkál-tó és a Vörös-tenger elnyerte a világ hét víz alatti csodájának címét.

Nem olyan régen pedig született egy új lista, mégpedig 2007. július 7-én, amelyet a „hetek napjaként” is emlegetnek. A világ minden tájáról lehetett szavazni a csodákra, közel 100 millió szavazatból és 177 csodából állt össze A világ hét új csodájának listája. Chichén Itzá mexikói romváros, a Rio de Janeiróban található Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, a Kínai nagy fal, a Machu Picchu, a jordániai petra romváros és a Tádzs Mahal nyerte meg a szavazást. 
Mit érdemes tudni a világ új hét csodájáról?

Chichén Itzá

Ez a mexikói romváros a legismertebb maja város a történelemben, amely még mindig kiváló állapotban őrzi a maja civilizáció emlékeit. Chichén Itzá a maja civilizáció központi politikai és gazdasági központja volt. Érdekessége, hogy a maják lakta területet később toltékok is lakták, ezért az épületek mindkét kultúra jegyeit viselik. A dzsungelben megbúvó romvároshoz csaknem 600 épület és templom tartozott, központjában pedig egy 55 méter magas főpiramis áll, amely a turisták körében óriási népszerűségnek örvend. 

A megváltó Krisztus szobra

Brazília meghatározó jelképe ez az óriási Krisztus szobor, amely 27 méteres fesztávolságával és 38 méteres magasságával tornyosul Rio De Janeiro fölé a 700 méter magas Corcovado-hegy tetejéről. A szoborhoz kötélvasúttal juthatunk fel, a végállomástól 220 lépcsőfokon is feljuthatunk, de a kevésbé vállalkozó szelleműek már választhatnak mozgólépcsőt vagy liftet is. A különleges panoráma, amely innen tárul elénk, magába foglalja a Cukorsüveg-hegyet, Copacabana strandot és a Maracana stadiont is. 

Colosseum

Róma leghíresebb épülete Kr. u. 82 óta áll büszkén a város szívében, amely egykor Amphitheatrum Flavium néven állat- és gladiátor-viadaloknak adott otthont, ma pedig nap mint nap turisták százainak nyújt betekintést az ókori történelem rejtélyeibe. Az egykor 75 ezer ember befogadására alkalmas épület ma minden Rómában látogató első úticélja.

Kínai Nagy Fal

Kína legfontosabb szimbóluma, ez a 21 ezer kilométer hosszú fal, nem csak óriási méreteivel, de a benne található több, mint 43 ezer darab műemlékkel vonzza turisták ezreit minden nap. Az, hogy valójában miért épült ez a csoda fal, mai napig vitatott, egyesek szerint védelmi okokból, mások szerint a változékony, előnytelen éghajlat miatt idevándorló élelemkereső nomádok megakadályozására szolgált. A Kínai Nagy Fal látogatói felfelé felvonóval, lefelé csúszdákkal közlekedhetnek, ám a felfelé vezető utat érdemes gyalog is megtenni, hiszen a dombos vidék, az erdők és a távoli Nagy Fal látványa egészen páratlan. 

Macchu Pichu 

Az egykori Inka Birodalomból megmaradt romváros az Andok hegyláncai között található festői terület, amely egy hegynyergen helyezkedik el, így nem egyszerű megközelíteni. Ez természetesen nem tántorítja el a leglelkesebb turistákat, népszerűsége mai napig töretlen. Eljutni legegyszerűbben Cuzcóból lehet vonattal vagy busszal, innen pedig gyalog juthatunk fel a csúcsra. Sokan választják az Inka Ösvényt is, amely 82 kilométeres túraútvonalon viszi el a legkitartóbb utazókat a Macchu Picchu-hoz négy napos túra során. 

Petra romvárosa

Jordánia egykor virágzó kereskedelmi központja már a Bibliában is említésre került, időszámításunk előtt a 3. század óta áll és őrzi a több százéves emlékeket a mai napig. Az egykori nabateusi királyság fővárosa sokáig homok alatt rejtőzött, mielőtt felfedezésre került volna, ma viszont már a jordán fővárosból egyszerűen megközelíthető busszal és több kisebb kávézó is várja a kimelegedett turistákat.

Tádzs Mahal

Senkinek sem kell bemutatni India legjellegzetesebb épületét, a Tadzs Mahal-t. A helyiek számára a szeretet szimbóluma, hiszen egy indiai mogul építtette a palotát feleségének szerelme jeléül. A turisták számára is igencsak vonzó a szimbólum, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évente 8 millióan látogatják. Az épület könnyen megközelíthető és napkelte előtt fél órával nyit, majd egészen a napnyugta előtti harmincadik percig nyitott kapukkal várja a látogatókat. 

Ha Te is szeretnéd meglátogatni a Világ hét csodáját, indulás előtt ne feledkezz meg utasbiztosításodról sem, hogy biztosan csak az élményekre kelljen odafigyelned!

Következő cikkünk: A divat nagyvárosai Európában

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']