A világ legmagasabb hegyei

Az embert akarva-akaratlanul is foglalkoztatják a „legek”, amelyekből a földrajzi nevezetességek kapcsán bőven akad! Biztosan Téged is foglalkoztat, hogy melyek a világ legmagasabban fekvő csúcsai, amelyeket cikkünkből most megismerhetsz! 

A Föld legmagasabb hegycsúcsa a mindenki által Mount Everest néven ismert Csomolungma, ami Nepál és Tibet határán magasodik. A Himalája neve az ősi indiai szanszkrit nyelvből eredeztethető, jelentése „a hó otthona”, míg a Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése „a Föld istenasszonya”. A 8848 méteres hegycsúcs meghódítását már rengeteg vakmerő hegymászó tűzte ki célul, ám az első sikeres megmászásra csak 1953-ban került sor. 

A képen hegy, égbolt, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

A K2 a Karakoram-hegység részeként a világ második legmagasabb hegye a Mount Everest után. Magasságát tekintve hiába a második: úgy tartják, hogy a Mount Everesthez képest sokkal nehezebb a megmászása, ezt jól alátámasztja a tény, hogy ezen a hegyen a legmagasabb a halálozási arány. A K2 név onnan származik, hogy 1856-ban Thomas George Montgomerie a Karakorum-hegység felfedezése során ezt a hegyet regisztrálta másodikként. 

A világ legmagasabb hegycsúcsainak listáján a harmadik helyet a 8586 méter magas Kancsendzönga szerezte meg. A Nepál és India határán álló hegyet a helyiek szentként tisztelik. A Kancsendzönga nevének jelentése „a hó öt kincse”, utalva a hegycsoport öt csúcsára. Az öt „kincs” alatt a következőket értik: arany, ezüst, drágakő, vetőmag és szent könyv. A turisták körében nagyon népszerű a lélegzetelállító Goecha La hágó és környéke.

A 8000 méter feletti hegycsúcsok büszke tagja a Lhoce is, a maga 8516 méterével. A Himalája híres csúcsa Kína és Nepál határán magasodik. A Lhotse tibeti jelentése Déli-csúcs, amely a hegycsúcs elhelyezkedéséről árulkodik. A Föld negyedik legnagyobb hegycsúcsának meghódítását csak a legbátrabb hegymászóknak ajánlják, ugyanis a Lhoce meghódítása egyedülállóan változatos domborzata miatt bőven vetekszik a fentebb említett hegyek megmászásával. 

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

Következő cikkünk: Dominika legszebb természeti képződményei