A világ legmélyebb pontja

Az embert akarva-akaratlanul is foglalkoztatják a „legek”, amelyekből a földrajzi viszonyok kapcsán bőven akad! Íme, a világ legmélyebb pontjáról, a Mariana-árokról minden, amit tudni érdemes! 

A Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység a Mariana-árokban található, ahol az óceán mélysége 11034 méter. 

Egy ilyen mélységet nem egyszerű pontosan megmérni, ezért a történelem során többször is megpróbálkoztak a pontos adatok lemérésével. 1875-ben a Mariana-árok szigetcsoportjánál a kutatók 8164 méteres mélységet mértek, ami már akkor is a Föld legmélyebb pontjának számított. 1960. január 23-án azonban Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste fedélzetén elérték a máig fennálló 11034-es rekordmélységet.

A képen víz, szállítás látható

Automatikusan generált leírás

A Mariana-árok a Csendes-óceán délnyugati medencéjében lelhető fel, Japán közelében, a Mariana-szigetektől keletebbre. Maga a Mariana árok 2542 méter hosszú és legmélyebb pontja 11034 méter mély. A híres pontot Challenger-mélységnek is nevezik, a nevet Jacques Piccard svájci tudós kutatólaboratóriummá alakított halászhajója után kapta.

A Mariana-árok érdekessége, hogy nehezen megközelíthetősége miatt kevesebb ember járt a Föld legmélyebb pontján, mint a Holdon! Civil embernek megközelíteni a helyet gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a kutatók is gondosan megtervezett műszerekkel érték csak el a Föld legmélyebb pontját. Nem csoda, ugyanis az árok legmélyéhez közeledve a víz hőmérséklete nulla Celsius-fok fölött van és egyúttal itt van a Földön a legnagyobb, nagyjából 1100 bar nyomás. Bár a tudomány előrehaladtával már elkezdtek fejleszteni alternatívákat a Challenger-mélység megközelítésére, a Mariana-árok még nagyon sok titkot és felfedezni valót tartogat a legbátrabb kutatók számára. 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ilyen mélységben, ilyen nyomás alatt vannak-e élőlények? A válasz pedig meglepő, de vannak! A több millió év alatt másfél kilométeres iszapréteg alakult ki az óceán fenekén, ahol rengeteg élőlény rejtőzködik. Az elképzelhetetlen mélységben tengeri a varangy, a korallok, a fogas, vak halak, a hosszú lábú rákfélék, a tengeri uborka, de még a szürkecápa is talál életteret magának. 

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

Következő cikkünk: A világ legnagyobb tavai