A világ legnagyobb sivatagai

Utazásaink során mindig az új kalandokat és a legizgalmasabb felfedezni valókat keressük. A legkülönlegesebb látnivalókat mindig a természet alkotja, a természet adta lehetőségek pedig végtelenek. Ismerd meg a világ legnagyobb sivatagait és fedezz fel még több különleges látványosságot szerte a világban!

A sivatag olyan terület, amelynek vízháztartása állandóan veszteséges és az éves csapadék nem éri el a 250 millimétert. Gyakori ezeken a helyeken, hogy évekig nem esik az eső, így egy tartósan száraz talaj alakul ki. A világban óriási területeket foglalnak el sivatagok, amelyek közül most megismerheted a 3 legnagyobbat! 

A világ legnagyobb sivatagja a mindenki által jól ismert Szahara, amely Észak-Afrika területén terül el. A híres sivatag 2,5 millió éve alakult ki, nevét az arab „sivatag” szóból kapta. A Szahara területe több, mint kilencmillió négyzetkilométer és összesen 12 ország területén (Algéria, Csád, Egyiptom, Eritrea, Líbia, Mali, Mauritánia, Marokkó, Niger, Nyugat-Szahara, Szudán és Tunézia) terül el. A forró Szaharában ma is több mint 2,5 millió ember él, a legtöbben Egyiptomban, Mauritániában, Marokkóban és Algériában. 

A képen égbolt, kültéri, tengerpart, természet látható

Automatikusan generált leírás

A Föld második legnagyobb sivatagja a Líbiai-sivatag, amely Líbia, Egyiptom és Szudán területén fekszik. A több millió négyzetkilométeres sivatag a szélsőséges időjárásnak köszönhetően alapvetően homok- és kősivatag, északi részét pedig mészkő borítja. A fekvését illetően igen különleges, ugyanis a tengerszinttől fokozatosan emelkedik a szintje. A legmagasabb pontja az 1934 méter magas Uveinat-hegység. A Líbiai-sivatag a világ egyik legszárazabb helye, lévén, hogy sok területén akár évtizedekig nem esik csapadék! 

Földünk harmadik legnagyobb sivataga az Ázsia területén fellelhető Góbi. A kilencszázezer négyzetkilométeres Góbi Kína és Mongólia déli részén osztozik. A sivatagot esőárnyék-sivatagnak is nevezik, ugyanis kialakulását a Himalája által visszafogott csapadékképződés okozta. A Góbi zömében nem homoksivatag, felszínét inkább a végtelen sziklamezők, félsivatagok, kanyonok és a rejtett sós tavak határozzák meg. A félsivatag élővilága jóval gazdagabb, mint a szárazabb, homokos sivatagoké, így a Góbi területén rengeteg állattal és növénnyel is találkozhatunk. 

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

Következő cikkünk: A világ legszebb kanyonjai