A világ legszebb vasútvonalai

Különösen a fiatalabb generáció körében, de széles körben kedvelt utazási mód a vonatozás, főleg a külföldi útvonalak. A vonat egy olyan kényelmes és különleges hangulatú utazási mód, amely során olyan tájakat is láthatunk útközben, amelyeket repülővel, busszal vagy autóval utazva egészen biztosan nem. De melyik vasútvonalak a legszebbek? 

A_vilag_legszebb_vasutvonalai-(2).jpeg

Ki ne ismerné Agatha Christie Orient Expresszét? Tudtad, hogy a híres vonatra Te is bármikor felülhetsz? A szerelvény Londonból indul, és Párizst és Milánót érintve Velencébe tart, több, mint 32 óra alatt teszi meg ezt az 1600 kilométeres utat. Belülről gyönyörű 1920-as éveket idéző stílus teszi igazán különlegessé, az alvókocsik szintén klasszikusan szépen vannak berendezve. Persze az ikonikus vonatút nem egy olcsó mulatság: egy jegy ára több, mint 1,27 millió forintnak megfelelő dollárba kerül, így az Orient Express inkább egy luxus utazásnak számít, mint egyszerű közlekedésnek. 

Ha egy fokkal modernebb vonatélményre vágynánk, akkor a Rocky Mountaineer vonat minden irányban üveggel fedett felülete és lélegzetelállító kanadai természeti táj számunkra a legjobb választás. Közel 800 kilométeren keresztül élvezhetjük a kényelmes, letisztult stílusban kialakított belső teret, az út pedig két napig tart. Abból is látszik, mennyi látnivaló vár minket ezalatt a vonatút alatt, hogy a járatok csak nappal indulnak, hogy az utasok nehogy lemaradjanak valami gyönyörű látványról éjszaka. Ez az út sem a legolcsóbbak közé tartozik, a két napos élmény 600 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül. 

A Glacier Express a világ leglassabb vonata címet viseli és a svájci Alpok területét járja körül. 291 kilométeren keresztül visz bennünket végig a havas hegyvidéki tájakon, miközben 291 hídon és 91 alagúton kel át a 8 napos út során. Változatos látványt kínál tehát ez a járat, mindenképpen egy felejthetetlen élményt nyújt azok számára, akik ezt a svájci kalandot választják. A vonatjegy ára az előzőek képest megfizethető kategóriába tartozik: 400 dollárba, azaz nagyjából 116 ezer forintba kerül. 

Hogy említsünk olyan példákat is, amelyek valóban megfizethető mindenki számára, például Észak-Németország legmagasabb pontján közlekedik a Brocken vasút, amely régi időket idéző gőzmozdonyával járja be a 12 kilométeres hegyvidéki erdős útvonalat. A jegy ára csupán 9000 forint és 49 perc alatt végig visz minket a csodás tájakon. A Bergen vasútvonal is említésre méltó, amely Norvégiát szeli át, Oslo és Bergen között közlekedik és csodálatos hegyvidéki panorámát nyújt utasai számára, rengeteg hóval, színes kis házakkal és zöld fenyvesekkel. 7 órán át, 550 kilométeren keresztül élvezhetjük az utat, amelyért mindössze 105 dollárt, vagyis 30 ezer forintot kell fizetnünk. 

Vonatos utazások alkalmával is érhetnek meglepetések, ezért ügyeljünk rá, hogy mindig kössünk utasbiztosítást, mielőtt útnak indulnánk! 


Forrás: https://forbes.hu/a-jo-elet/norvegia-svajc-eszak-amerika-ezek-a-vilag-legszebb-vasutvonalai/

Következő cikkünk:
Világhírű személyek európai szülővárosai