A vízesések keletkezése

A vízesés a folyóvíz szabad esése és hirtelen lejtése valamely magasabb szintről, mint például egy meredek szikláról. A folyómeder sajátságos alakulása a nagy szintkülönbségek folytán áll elő; ha a mederben erős törés támad, akkor ott sellő képződik; ha a meder lépcsős, úgy bukás, vízesés, zuhatag áll elő, mely nevét aszerint nyeri, amint a lépcső kisebb vagy erősebb. Egy folyón akár vízeséssorozat is kialakulhat. Ezek a természeti képződmények varázslatos látványt nyújtanak.

A képen víz, kültéri, vízesés, természet látható

Automatikusan generált leírás

Ez a különleges természeti látnivaló, a vízesés több módon is létrejöhet. Az egyik, hogy a folyó eleve lépcsőzetesen változó területen halad keresztül, a másik formája pedig, hogy erózió hatására alakul ki. A legmagasabb vízesés a világon Angel-vízesés, a két leghíresebb pedig talán a Niagara-vízesés és a Viktória-vízesés.

Sokféle feltétel vezethet egy-egy vízesés kialakulásához, a leggyakoribb a különféle kőzettípusok találkozása. Ebben az esetben a folyóvölgyet egy különösen kemény kőzetből álló réteg keresztezi, a folyóvíz pedig a puhább rétegek felé áramlik és azokat koptatja. Idővel szemmel láthatóan megváltozik a folyó esésgörbéje, kialakulnak a zuhatagok. A görbe nagyságából lehet következtetni az erózió mértékére. Előfordul az is, hogy a folyót keresztező alapkőzet megreped, vagy tektonikus hatásra lesüllyed, és ezáltal alakul ki a vízesés, de az is megtörténhet, hogy maga a patak egy sziklafal tetejéből ered, és útját már „eleve” zuhatagként kezdi meg. 

A Niagara-vízesés az Egyesült Államok és Kanada határán helyezkedik el, ott alakult ki, ahol a Niagara-folyó keresztezi az alapkőzet meredek párkányát. Ez a párkány erózióálló kőzetek rétege, amelyek átfedésben vannak a lágyabb kőzetekkel. Ez utóbbi pusztító víz hatására megsemmisül a kemény kőzetek képződésének eróziójához és időszakos összeomlásához. A hegyvidéki területeken a magas vízesések gyakran a függő mellékvölgyek torkolataira korlátozódnak, amelyek a fő folyók gleccserei mélyülésének eredményeként alakulnak ki. Függesztett völgyek alakultak ki azokban az esetekben, amikor a folyórendszer fő patakja gyorsabban zuhant, mint mellékfolyói. Vízesések ott is kialakulnak, ahol például a földkéreg törése miatt hegyláncok vagy azok részei felemelkedtek. 

Ha külföldi útra készülünk, hogy felfedezzük az anyatermészet csodáit, mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése!

Következő cikkünk: 
A Viktória-vízesés