Ausztria legszebb természeti képződményei

Az Osztrák Köztársaság közép-európai állama elképesztő szépségű helyszíneket rejt. Közeli szomszédunk egy igazán gazdag történelmi múlttal rendelkező ország, amely gyönyörű tájainak, különleges hagyományainak és szórakoztató programjainak köszönheti töretlen népszerűségét. Ausztria látogatói nyaranta rendszerint a városnézés, a festői természeti környezet és a túrázás miatt, a hidegebb hónapokban pedig a téli sportok űzése okán keresik fel az országot.

A képen víz, hegy, természet, tó látható

Automatikusan generált leírás

Ausztria területének felét magashegységek, harmadát középhegységek uralják és csak alig ötödére terjednek a medencék, illetve az alacsonyabb dombvidékek. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyszínt, amelyet érdemes felfedezni. Lássuk, hogy melyek is ezek!
 

Alpok

Az Alpok Európa középső részének ismert magashegysége, melynek vonulatai 8 országot érintenek, köztük Ausztriát. Ezen csodálatos hegyek tökéletes helyszínt biztosítanak biciklis, motoros és autós túrákhoz egyaránt, valamint megannyi népszerű síparadicsomot rejtenek, a téli sportok szerelmeseinek. A helyszínen olyan további izgalmas sportokat is kipróbálhattok, mint a raftingolás, a sziklamászás és a hegyi túra. Az Osztrák Alpokat akkor is érdemes meglátogatnotok, ha nem vagytok a sportok rajongói. A régió ugyanis mesés alpesi településeket, városkákat tartogat: az itt található Berwang Tirol egyik legmagasabb települése, kedvelt üdülőhely, amely csodálatos környezettel, sok virággal és gyógyfürdővel várja a látogatókat.

Liechtenstein-szurdok

A Liechtenstein-szurdok Salzburg tartományának egyik legnépszerűbb természeti látnivalója. Nevét II. Liechtensteini Jánosról kapta, ugyanis ő építette ki a szurdok mellett futó gyalogos ösvényt 1876-ban. Lélegzetelállító panoráma tárul elénk a helyszínen, ahogyan a hatalmas, függőleges sziklatömbök közt a jéghideg vizű hegyi patak időnként vadregényes vízesésekké alakul. A szurdok bejárása körülbelül fél óra alatt megtehető, a vizuális élvezet pedig garantált.

Krimml-vízesés

A meghökkentő szépségű Krimml-vízesés Ausztria, és egyben Európa  legmagasabb zuhataga. A Salzburg tartomány nyugati szélén, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban elhelyezkedő vízesés teljes magassága 380 méter, mely páratlan szépségével kétségtelenül az Osztrák-Alpok egyik legjelentősebb látnivalója. A háromlépcsős vízesés bejárása kényelmes tempóban, pihenőkkel együtt körülbelül 3-3,5 órát vesz igénybe, az itt található látogatóközpont beiktatásával viszont sokkal több időt is el lehet tölteni a területen. A zuhatag mentén számtalan kilátó érhető el, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Télen a vízesést jég borítja. Érdemes strapabíró cipővel és esőkabáttal a helyszínre érkezni, ha biztosan nem szeretnénk elázni.

Fertő-tó (Neusiedl See)

A Fertő-tó egy része hazánkba is átnyúlik, ám nagyobb része Ausztriához tartozik. A tó és környéke 1979 óta az UNESCO Világörökségeihez tartozik, nem csoda, hiszen számos ritka növény- és állatfaj otthona. Vidékén találhatunk csertölgyet és molyhos tölgyet, kosborféléket, számos lepkefajt és gőtét. Az itteni nádrengeteg európai jelentőségű madárparadicsom. A Ramsari Egyezmény védi a kristálytiszta tavat minden olyan tevékenységtől, amely károsan hathat az élővilágára vagy vizének minőségére.

Eisreisenwelt

A Salzburgtól délre, Werfen városában fekvő Eisriesenwelt több, mint 40 km-es hosszúságával a világ legnagyobb jégbarlangja. Az osztrák természeti csodát évente több százezer turista látogatja, a májustól október végéig terjedő időszakban. Mivel az érdekes helyszín 1,5 km-nél is magasabban fekszik, a hőmérséklet hideg, ezért a megtekintésre csak kabátban van lehetőség. Annak ellenére, hogy a barlang belsejében nem szabad fotózni, az egyszerűen lenyűgöző látványt egy életre megjegyzik a turisták. 

Wörthi-tó (Wörthersee) 

Európa egyik legmelegebb és egyben legnagyobb alpesi tavát Klagenfurt és Velden települései fogják közre. A tóvidék az utóbbi években a térség egyik legkedveltebb vízisport központjává nőtte ki magát. A Wörthi-tó ideális helyszínt biztosít a nyaraláshoz, ugyanis az itt található fürdők sokasága népszerű a turisták körében. A terület az év minden időszakában mágnesként vonzza a látogatókat, a változatos programok ugyanis minden évszakban garantálják a szórakozást és a felejthetetlen élményeket. Ide látogatva nem érdemes kihagynotok a sétahajózást, a Maria Saal templom megtekintését, valamint a Minimundus minivilág felfedezését.

Kalkapen Nemzeti Park

A Linz, Hallstatt és Salzburg közelében fekvő, fákkal borított Kalkapen Nemzeti Park Európa legnagyobb erdős területe. A térség erdei környezete és a friss levegő a lehető legtökéletesebb helyszínt biztosítja a pihenéshez és az aktív kikapcsolódáshoz. A park legmagasabb pontja a Hohe Nock hegy csúcsa, mely az Alpok vonulataihoz tartozik. Ide látogatva bármerre is néztek, a hatalmas területen izgalmas kiránduló helyszíneket, túraútvonalakat fogtok találni.

Dürrensteini vadon

A Dürrenstein déli részén található terület, a Dürrensteini vadon Alsó-Ausztria legvadabb tájai közé tartozik, valamint az ország legnagyobb természetes erdőit foglalja magába. A hatalmas természetvédelmi terület számos növény és állatfajnak ad otthont, köztük különleges, ritka élőlényeknek: havasi pockok, havasi cickányok, barna hosszúfülű-denevérek és hiúzok egyaránt megtalálhatók a területen. Szintén a térségben foglal helyet Közép-Európa legnagyobb őserdeje, a Rothwald, ahová a belépés kizárólag vezető társaságában engedélyezett.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Románia legszebb természeti képződményei