Ausztria legszebb vízesései

Ausztria mindig is hatalmas és fenséges hegyeiről, zöld völgyeiről és tiszta tavairól volt nevezetes, azonban vízeséseiről annál kevesebbet hallani. Pedig rengeteg lélegzetelállító vízesés található itt, ez pedig különösképpen annak köszönhető, hogy az ország 32%-a 500 méter magasság felett van, ami magas hegyláncok formájában mutatkozik meg. Ezek az óriások adnak otthont Ausztria számos vízesésének. 

A képen fa, kültéri, erdő, növény látható

Automatikusan generált leírás

Krimml-vízesés

Európában rengeteg vízesés található, e vízesések listáján a Krimml-vízesés a harmadik legmagasabb vízesés címével büszkélkedik. A maga 380 méteres magasságával az egész világ egyik legimpozánsabb és leglátványosabb vízesésének számít, emellett pedig a világ ötödik legmagasabb vízesésébe hullik. A vízesés lenyűgöző helyszíne a Krimml-zuhatag völgyének végén található. A vízesés a Krimmler Ache-ból származik, ezért Krimmler-vízesések néven is ismert. Krimmler Achental felől ered, majd körülbelül 20 kilométeren át lassan áramlik át a sík alpesi legelőkön, mielőtt elérné a völgy végét és végül már Krimml-vízeséseként folyik lefelé. 

Golling-vízesés

A Golling vízesés 75 méter mélyen, a Szent Miklós gótikus zarándok templom közelében található, magas, zöldellő fenyőfák között rejtőzve. Különösen népszerű a párok számára, hiszen kifejezetten romantikus ez rejtett, gyönyörű vízesés a fenyvesek takarásában – nem véletlen, hogy az ország legromantikusabb természeti helyeinek listáján is szerepel. A zuhatag három kilométerre található a falu központjától, nyitvatartása pedig májustól októberig tart, ebben az időszakban minden nap 9-18 óra között tart nyitva. Az erdei ösvény, amely közvetlenül a vízeséshez vezet, igencsak kalandosnak mondható, az emberek többsége inkább ezen az úton halad, hogy még jobban kapcsolatba kerüljenek a természettel. Ha a túrázás azonban mégsem érdekelne bennünket, csupán a vízesést szeretnénk látni, akkor választhatjuk a lépcsőt is, amely közvetlenül a vízesés forrásához vezet.

Grawa-vízesés

A Grawa-vízesés a Stubaital-völgy jobb oldali részén található, közvetlenül a Grawa Alm-mal szemben helyezkedik el. Ez a vízesés a legszélesebb az egész keleti Alpokban: mintegy 85 méter széles és 180 méter magasságból zubog lefelé. A Grawa-vízesést a Ruetzből származó erős gleccserek töltik meg, ezek a gleccserek pedig a Sulzenauferner nevet viselik. A vízesés érdekessége, hogy az extrém éghajlati viszonyok miatt általában nem jellemző itt a rovarok vagy vízi élőlények jelenléte sem. 

Stuibenfall

A Stuibenfall-vízesés az Otztal-völgyben helyezkedik el. Erőteljes sodrása és jelentős vízbősége mutatja meg számunkra, milyen erővel is bír a természet. Ez a Tirol régió legmagasabb, pontosabban 159 méter magas vízesése, amelyet több nézőszögből is megcsodálhatunk. A bátrabbak ferrata kötélhídon mászhatnak el a vízesés közelébe, hogy igazán testközelből átélhessék a zuhatag szépségét és erejét. Stuibenfall-t buja zöld fenyőerdők veszik körül és érdekessége, hogy itt megtalálhatók olyan bogyós termésű bokrok is, amelyek általában csak a trópusi régiókban találhatók meg.

Myra-vízesés

A Myra-vízesés Ausztria alsó részén, Muggendorfban található. A szakadék, ahol a vízzuhatag utat tört magának összesen 600 méter hosszú és 70 méter magas. Ezt a vízesést is buja növényzet veszi körül, de ugyanakkor sziklás területek is övezik. Különleges trópusi éghajlatának köszönhetően ebben régióban találhatók bogyós termésű fák és bokrok is, amely érdekes kontrasztot alkot a fenyvesekkel. Mivel jó néhány szikla van körülötte, nagyon kell vigyáznunk, hova lépünk, a csúszásveszély elkerülése érdekében.

Walcher Fall

Ez a vízesés öt szakaszra oszlik, magassága pedig hozzávetőlegesen 520 méter. A Walcher Bach patakpart területén és 2300 méteres magasságból folyik lefelé, a vízesés kezdete Ferleiten felől indul 1151 méternél. A legtöbb kiránduló júniustól augusztusig látogatja ezt a vízesést, mivel a legerősebb áramlás ebben az időszakban jellemző és ekkor láthatjuk teljes valójában. 

Seebach Fall

Ez a vízesés az osztrák Tirol régióban, Salzau közelében, Obersulzbachtal-ban található. Magassága körülbelül 480 méter, az innen vezető út pedig körülbelül másfél órát vesz igénybe az 1400 m magasságon elhelyezkedő Berndlalm-ig. Ausztria egyik legnépszerűbb vízesésének számít, amikor folyamatosan látogatnak a kirándulók, hiszen világhírűen az egyik legszebb európai vízesésnek számít. 

Wildensteiner-vízesés

A Wildensteiner-vízesés Karintiában található és nagyságáról a legmagasabb európai vízesések listáján szereplő helyezése ad tanúsbizonyságot. Ez a vízesés a Gallizien falu közelében, Hochobir alatt található. Közelében található egy parkoló, ahonnan 20 perc alatt elérhető a vízesés egy meredek erdei utat követve. Ha elértünk a vízeséshez, ne lepődjünk meg, ha egy kerítésbe ütközünk, ez saját biztonságunk érdekében épült oda, hiszen gyakoriak a sziklahullások ezen a részen, ezért a kerítésen túl már életveszélyes lehet a közlekedés. Ezért Ausztria egyik legkockázatosabb vízesésének is tartják számon, ezért érdemes óvintézkedéseket tenni a hely meglátogatása előtt.

Wasserlochklamm Palfau

Az ausztriai Palfau régióban található Wasserlochklamm Palfau-vízesés a legnyugodtabb és lenyűgözőbb vízesések közé tartozik. Csodálatos látvány a kristálytiszta vizű zuhatag, amely a magas hegyről mélyen a Salaza-folyóba áramlik. Ez a terület a turisták, kirándulók körében népszerű túrázás és hegyikempingezés szempontjából, tehát, ha szeretnénk a vízesés felett ragyogó csillagokkal a fejünk felett elaludni a természet lágy ölén, ez számunkra a legjobb választás!

Ausztria hegyóriásait és vízeséseit meglátogatni nem csak fantasztikus túraélmény, de igen kockázatos is lehet, ezért indulás előtt ne feledkezzünk be az utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: A világ hét csodája