Autóval Olaszországban

A nyaralás szervezésekor sokszor egyszerűbbnek, olcsóbbnak tűnik, ha autóval megyünk. Horvátország mellett Olaszország is népszerű célpont nyaranta sokak számára, és még autóval is teljesíthető távolságra van.

Autoval-Olaszorszagban-(1).jpeg

Az autós utazás előnyei

Az autós utazásnak sok előnye van. Nagy a mobilitásunk, gyakran olcsóbb a repülőnél - pláne egy család vagy 2-3 főt meghaladó társaság esetében -  kényelmes és nincsen megszabva a poggyászaink mérete sem (annyira). Mindig érdemes azonban pár hasznos dolgot szem előtt tartani az autós túra előtt, mert pótdíjfizetésekkel, vagy figyelmetlenségekkel gyorsan elfogyhat a pénz, amit azzal spórolunk, hogy nem repülünk.

Útdíjfizetés az autópályákon

Mindig sarkalatos pont az autópályán történő útdíjfizetés. Olaszországban is a legtöbb esetben fizetni kell az úthasználatért, sőt számos alagúton történő áthajtásért is. Ez alól egyes városok elkerülő gyűrűi és Szicília autópályái képezhetnek kivételt.

Haladjunk viszont sorjában. Szlovéniában a hazaihoz hasonló matricás rendszer van érvényben az autópályákon. Az hétnapos és a havi matricák akár már Magyarországon is megvásárolhatóak, de Szlovéniában is a benzinkutaknál tudjuk őket beszerezni.

Fizetőkapuk

Ausztriában is matricát kell vásárolnunk, Olaszországban azonban fizetőkapuk vannak. A felhajtáskor egy jegyet kapunk, amit meg kell őrizni és a lehajtáskor kapuknál fizethetünk. A legtöbb autópálya a megtett úttal arányos díjszabással rendelkezik. Vannak azonban utak, ahol a megtett úttól függetlenül fix díjat kell fizetni. Az alagutakért szinten fix díjat kell fizetni. A három és fél tonnát súlyban, illetve a két métert magasságban meghaladók autók esetében külön díjszabásra kell számítani.

A különböző fizetési lehetőségek

A kapuknál lehet készpénzzel és kártyával is fizetni, illetve vásárolhatunk Viacardot is. Erre előre kell 25, 50, vagy 75 eurót feltölteni, és amíg tart a keret, addig elég csak lecsippantani. Ez kedvezményt nem ad és akkor nem nagy segítség, ha egyébként bankkártyát használunk a fizetésnél, ugyanabba a Carte sávba kell állni. Létezik az olaszoknál egy megállás nélküli áthaladást biztosító Telepass rendszer is, azonban turistaként nem éri meg ezt használni. Fontos viszont, hogy a fizetés előtt ne a Telepass sávba álljunk.

Az utazás előtt ne felejtsünk el biztosítást kötni, hogy felhőtlenül élvezhessük a nyaralást.

Következő cikkünk:
Hétvége Prágában