Az Andrássy-kastély

Az impozáns tiszadobi Andrássy-kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült, az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján. Az épületet már csak a kastélykert látványos liliom rajzolatú bukszus-labirintusa teszi még különlegesebbé, ami a látogatók által is bebarangolható. 

A képen fű, égbolt, kültéri, mező látható

Automatikusan generált leírás

Az épület mögötti területen egy lenyűgöző angolkert található, amit rózsalugasokkal ültettek tele. A Tiszamenti kastély vonzerejét fokozza a mesés, több száz hektárnyi ősfás ártéri parkerdő természetes környezete, ami a területet körbeveszi. A rezidencia különlegessége, hogy az évszakoknak megfelelően 4 bejárata van, a hónapok számával megegyezően 12 tornya van, a hetek száma szerint 52 szobával rendelkezik és a napok számának megfelelően 365 ablakszeme van. Szintén egy érdekesség, hogy a kastély a második világháború után állami tulajdonba került és gyermekotthonként üzemelt, 2014-ben viszont egy teljes felújításon esett át és 2015 decemberében már megnyitotta kapuit az érdeklődők számára is. A kastély történetéhez a szájhagyomány alapján egy szerelmi legenda is kapcsolódik, miszerint a helybeliek úgy tartják, hogy a kastély csakis azért lett ilyen meseszép, mert valami titkos úton-módon Sissit a rezidencián fogadta Andrássy Gyula gróf. 

A kastély főbejáratán belépve a főlépcsőház tárul elénk, ahonnan a hallba egy négyszárnyú, üvegezett ajtó vezet. Az innen nyíló földszinti teremsorban egy állandó kiállítás van berendezve, ahol az Andrássy család mindennapjaira tekinthetünk vissza. A nagyszalon, a grófi dolgozószoba, a zeneszalon és a könyvtár impozáns hangulata visszarepít a grófi család hétköznapjaiba. A fekete ebédlő szintén egy különlegesség az épületen belül, amit a budapesti Andrássy-palotából telepítettek át. Az eredeti bútorelemek nagyrésze sajnos teljesen tönkrement, de a felújítás során kimondottan ügyeltek a berendezési tárgyak gondos összeválogatására, hogy a korabeli, főúri világot tökéletesen megidézzék. A látogatók előtt nyitva áll a második emeleti toronyszoba is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Hollókőről

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']