Az arab világ kultúrája

Az arabok kultúrája elég távol áll az általunk megszokott európai kultúrától, szokásoktól és normáktól, ám egyáltalán nem nehéz feladat megismerni és megérteni. Különösen, ha arab országba utazunk, mindenképpen érdemes kicsit utánanéznünk, mi elfogadott és mi nem, illetve mire kell odafigyelnünk, hogy ne keltsünk feltűnést vagy ne sértsünk meg valakit.

Az-arab-vilag-kulturaja-kep-(1).png

Először is: melyek az arab országok?

Az arab megyék Marokkótól Észak-Afrikáig, onnan pedig a Perzsa-öbölig terjednek. Ezt a régiót MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régiónak is nevezik. 22 országot sorolunk ide. Az arab országok listája: Algéria, Bahrein, a Comore-szigetek, Dzsibuti, Egyiptom, Líbia, Irak, Szíria, Jordánia, Kuvait, Libanon, Tunézia, Szudán, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Palesztina, Katar, Szomália, Mauritánia, Omán, Marokkó, és Jemen tartoznak ide.

A muszlim szokások sokszor a mienktől eltérőek, ezért nem árt egy pár fontos dolgot összeszedni ezek közül. Sok, számunkra furcsa szokás az arab vallás, a muszlim hit miatt alakult ki.

Köszöntés és találkozás

Meglepő, de a közel-keleti emberek rugalmasan viszonyulnak a találkozó időpontjához, a késést nem tekintik a tiszteletlenség jelének. Az arab kultúrában a férfiakkal való üdvözlések során fogjunk kezet velük a korsorrendnek megfelelően. Soha ne próbáljunk azonban kezet fogni egy arab nővel, hacsak nem ő nyújt kezet először. Az arab kultúrában ajándékozás akkor történhet, ha a találkozóra otthon kerül sor, valamint fontos, hogy az ajándékot átadás előtt mindig be kell csomagolni. A csomagokat nem nyitják ki az ajándékozó előtt, és a felajánlott ajándékokat a tisztelet megtartása miatt nem lehet kettőnél többször elutasítani.

Öltözködés

Az öltözködési szabályok és szokások országonként eltérnek, de például, egyes országokban mindkét nem nemzeti viseletet visel, a nők pedig kötelezően hidzsábot, fátylat vagy burkát, valamint olyan ruhát, amely elrejti testük körvonalait. Mások területeken alig van különbség a ruházatuk és a nyugati stílusú ruházat között, a tisztelet kedvéért azonban mindenhol érdemes a vállakat és a karokat eltakaró ruhába öltöznünk. Emellett tartsuk szem előtt, hogy a hétköznapi, lezser viselet társaságban, vagy alkalomra elfogadhatatlan és udvariatlan. Rövidnadrágot és ujjatlan felsőt csak a tengerparton szabad viselni, nem elfogadott városnézés alkalmával vagy vallási helyszíneken sem. Bár nem szükséges a muszlim ruhába öltöznünk, ha ide utazunk, de a biztonság kedvéért indulás előtt ellenőrizzük a helyi szokásokat és szabályokat, hogy ne sértsük meg a helyieket.

Étkezési szokások

Az arab vallás egy fontos szabálya, hogy az emberek nem esznek sertéshúst, illetve húsevő állatokat és pikkely nélküli tengeri állatokat. Az alkohol a legtöbb arab országban az egyik legfőbb tilalom. Minden elfogyasztott állatot az iszlám szabályoknak megfelelően vágnak le. A birka a legnépszerűbb húsfajta.

Az arab kulináris kultúrának és életmódnak megfelelően a vendégeknek mindig harapnivalókat, teát vagy kávét kínálnak, és az ajánlatok elutasítását szörnyen udvariatlannak tartják, hisz a felkínált ételekkel és italokkal barátságukat és tiszteletüket mutatják ki vendégeiknek.

Bal kéz

A balkezesek számára lehet, nehezebb lesz az utazás az arab világban, mint a jobbkezeseknek. Ha lehetséges, kerüljük el, hogy bárkit vagy bármit megérintsünk a bal kezünkkel, amikor interakcióba lépünk valakivel az arab régióban. Szükség esetén megengedett valamit elfogadni mindkét kézzel, de soha nem csak a bal kézzel! Ez a szokás azért létezik, mert az iszlám szerint a bal kezet tisztátalannak tartják, és a személyes higiéniára van fenntartva. Az arabok hagyományosan a jobb kezet használják minden nyilvános funkcióhoz, ideértve a kézfogást, az étkezést, az ivást és a tárgyak átadását egy másik személynek.

Otthon

Az privát szféra fontossága kiterjed az otthonok építésének módjára is: vannak olyan részek, amelyek a látogatók számára vannak kijelölve, és olyan területek, ahol soha nem hívják meg a vendégeket. Mindenki hallott már az arab nagylelkűségről és vendégszeretetről. Az arab világ bármely pontjára utazva megtisztelő, ha meleg fogadtatást kap az ember. A jó kapcsolatok fenntartása érdekében azonban fontos odafigyelni a megfelelő viselkedésre: mindig álljunk fel, ha valaki belép a szobába, tiszteljük a privát szférának elkülönített házrészeket, ne szólítsuk meg a nőket azelőtt, hogy valaki bemutatta volna és ha nincsenek a szobában, semmiképpen se kérdezzünk róluk. Szokás, hogy a felkínált harapnivalókat, italokat először utasítsuk el, majd utána fogadjuk el, de semmiképpen se utasítsuk el végleg, mert ez tiszteletlenségnek számít és sose maradjunk a kelleténél tovább; étkezés után nem sokkal távozzunk!

Egyéb szokások

Az építő jellegű kritika sértőnek tekinthető, és ezzel kapcsolatban óvatosan kell eljárni. Az arab kultúra a nők öltözködési stílusára is kitér, emiatt el kell takarniuk a fejüket, hogy tiszteletet mutassanak még akkor is, ha nyugati stílusú ruhákat viselnek. A család a becsület, az odaadás és a jó hírnév középpontjában áll. Az arab és az iszlám kultúrában kivétel nélkül mindig a férfi a családfő. Üzletkötéskor mindig meg kell ráznia a férfiak kezét, akikkel üzletet folytat, de vigyázzunk, ne szorítsuk túl erősen, mert az már tiszteletlenségnek számít. Nagyon fontos, hogy tiszteletet és bizalmat ébresszünk az arabokkal, mielőtt üzletet kötnénk velük.

Ha arab országba utazunk és indulás előtt megismerkedtünk az alapvető kulturális szabályokkal, ezután legyen a listánkon a következő pont az utasbiztosítás megkötése, hogy ne kelljen a váratlan balesetek miatt aggódnunk egy idegen országban!

Következő cikkünk: Az angol királyi hagyaték