Az egri bikavér

Hazánk borkultúráját sokszínűség, eredetiség és egyediség jellemzi. A 22 borvidékünk közül az egyik legismertebb a nagy múlttal rendelkező, csodálatos szőlőfajtákban gazdag Egri borvidék. A térség számos szőlőfajta táptalaja, így kivételes borfajtákat készítenek itt, amelyek közül megérdemelten a leghíresebb az Egri Bikavér. De vajon honnan kapta a nevét és mitől bikavér az Egri Bikavér?

Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée. Nevének kialakulásához két népszerű legenda is fűződik, mindkettő az Egri-vár ostromához köthető. Az egyik, hogy egy túlerővel szemben harcoló várvédőnek, Dobó István várkapitány bíztatásként vörösbort hozatott fel a pincéből, amitől a monda szerint a magyarok új erőre kaptak. A lecsurgó vörös nedűből a törökök arra következtettek, hogy bikavért isznak a magyarok, amitől legyőzhetetlennek gondolták őket, majd nem is mertek tovább harcolni. A másik legenda szerint egy, a török pasa fogságában élő leányt a bor segítségével szöktetett meg egy leleményes magyar asszony, egy ünnepi vacsora alkalmával. Amikor a pasa kérdőre vonta az asszonyt, hogy milyen italtól kábult el, ő azt felelte, hogy bikavért adott neki. A legendák valószínűleg csupán kitalált történetek, amelyeknek kevés valóságalapjuk van, de mindenesetre jól szimbolizálják az Egri Bikavér nemességét és erejét. 

A képen üveg, alkohol látható

Automatikusan generált leírás

Az Egri Bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. Az első kísérletezők közé sorolható Grőber Jenő, aki által az ital elindult a szélesebb ismertség és nemzetközi hírnév felé. A híres ital összetételét tekintve tulajdonképpen a magyar fajták közül kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül pedig cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot fajták borának változó arányú házasítása. A nagytestű bor közepesen-magas csersav- és alkoholtartalommal, karakteres, fűszeres ízvilággal rendelkezik. A földrajzi árujelzővel ellátott hungarikum elkészítésének módja ellenőrzött és szabályozott, így kizárólag az egri borvidék térségében előállítható.

Amennyiben borgasztronómiai élményre vágyunk, az Egri borvidék hagyományőrzéseként minden évben megrendezésre kerül az Egri Bikavér Ünnep. Az eseményen a helyi konyha specialitásait kóstolhatjuk meg, illetve ízletes borok, koncertek és zene várja az odalátogatókat.

Bárhol is járunk a világban, mindig érdemes megismernünk a nemzeti konyha különlegességeit és tradícióit. De mielőtt utazásba vágnánk a fejszénket, mindenképp kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy a kiruccanás felhőtlenül teljen!

Következő cikkünk: A tokaji aszú