Az egyedülálló Krk-sziget

A Krk-sziget a horvátországi Adriai-tenger második legnagyobb szigete, amely Fiume városához közel, a Kvarner-öbölben található. Keleti partja a szárazföld felé néz, déli partja a Cres-sziget irányába. 1980 óta a Krki híd, a világ egyik leghosszabb (1430 méter) betonhídja köti össze a szigetet a szárazfölddel Kraljevica települése mellett. 

Az egyedülálló Krk-sziget.jpeg

A Krk-sziget rendkívül népszerű üdülőközpont mediterrán strandjainak, színes programkínálatának, csodás természeti környezetének és kellemes klímájának köszönhetően. A térség gasztronómiája jelentős. 

A Krk nyugati része lankás, míg keleti tájait kevésbé tagolt vidék, meredek, hegyes sziklák, lombos erdők és kevés település jellemzi. Vannak homokos, kavicsos és sziklás partszakai, melyeket kristálytiszta tengervíz övez, ami a vízisportok és az aktív pihenés szerelmeseinek kedvez. A sziget központja és egyben legnagyobb települése Krk városa, melynek fő látványossága az óvárosi Kastel.

Krk város harcias történelemmel rendelkezik, amelyet leginkább a 12. század során az óváros köré épített erődítmény jellegű bástyafalak jellemeznek. A helyi kikötőt védelmező ötszögletű bástya a 15. században, a velencei uralom ideje alatt épült. A hangulatos óváros területére a Kamplin bástya mellett levő városkapun keresztül juthatunk be. A bástya falában a Frangepán-címer maradványait lelhetjük fel, melyen egy oroszlán kenyeret tép, és egy római sírkőmaradvány tanúskodik a múltról.

A közlekedés gerincét a Krk-i hídon át a sziget közepén húzódó 102-es főút alkotja, amelyről Valbinska kompkikötő felé ágazik le a 104-es főút. A sziget szárazföldi kapcsolatot 1980. július 19-én kapott, az eredetileg Tito névre keresztelt két különnyílású Kvarner-öböl felett ívelő Krki híd révén. A szigeten Szigeti transzverz néven kerékpáros utat alakítottak ki a legfőbb látnivalókat összekapcsolva, ahol remek panoráma nyílik. Önálló bicikliút Krk és a 102-es 104-es főutak csomópontja között épült ki, mintegy 10 km-en. Vitorlás- és halászkikötő minden parti településen található. A Krk-sziget repülőgéppel is elérhető, hiszen Omišalj mellett nemzetközi reptérrel rendelkezik.

A mediterrán jellegű Krk-sziget turista főszezonja júniustól szeptemberig tart, hiszen ilyenkor a klíma kifejezetten meleg és napos, ideális a tengerparti nyaraláshoz. Augusztusban a tengervíz hőfoka eléri a kellemes 28-29C fokot is. 

Horvátország varázslatos nyaralóhelyei felfedezésre várnak! Utazás előtt mindig gondoljunk a biztonságunkra és kössük meg az ideális utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Az elbűvölő Míkonosz