Az Esztergomi bazilika

Az Esztergomi bazilika, teljes nevén Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, egy klasszicista és óegyiptomi stílusban épült bazilika Esztergom városában, egyben az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyháza.

A képen égbolt, kültéri, kegyhely látható

Automatikusan generált leírás

Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, mellyel az ország legmagasabb épülete is egyben. Méreteit tekintve a Európa egyik legnagyobb bazilikája, de világviszonylatban is tekintélyes méretű. Az épület továbbá Magyarország főegyházmegyéjének főszékesegyháza a budapesti Szent István-bazilika mellett.

A bazilika belső alapterülete 5660 négyzetméter, 118 méter hosszú és 49 méter széles. Közepén elhelyezkedő félgömb alakú kupoláját 24 oszlop tartja, amelyek között 12 ablak található. Az épület a kupolánál belülről 71,5 méter magas, átmérője 33,5 méter. Az altemplomtól a kupola gömbjéig kereken 100 méter, amivel jelenleg Magyarország legmagasabb épülete. A kupola erkélyére a bazilika bejáratától számítva (több szakaszban) összesen közel 400 lépcsőfok vezet fel. A kupola feletti gömb átmérője 2,5 méter, a kereszt pedig 7 méter magas. A timpanont tartó nyolc oszlop 22 méter magasba nyúlik, a főhomlokzat oldalaihoz kapcsolt harangtornyok pedig 57 méternél végződnek. A 17 méter vastag falai Közép-Európa legvastagabb falrendszerét alkotják.

Esztergomról

Esztergom a Közép-Dunántúli régióban, Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb partján elhelyezkedő, fejlett iparú város. Szent István szülő és koronázási városa. Esztergom a magyar katolikus egyház központja, az Esztergomi főegyházmegye székhelye. Esztergom neve igen szorosan összefonódik az ország történelmével és kultúrájával. A magyar történelemnek nincs olyan évtizede, melynek során ne merülne fel Esztergom város neve. Színes kulturális programok kerülnek megrendezésre a városban minden évben, mint például az Esztergomi nyári játékok, kézműves vásár és a Nemzetközi Gitárfesztivál. Számos érdekes látnivaló várja az idelátogatókat!

Érdekesség, hogy a Mária Valéria híd a várost összeköti a Szlovákiai Párkánnyal. Az 1895-ben elkészült híd 518 méter hosszú, 12 méter széles. A híd a személygépjárműves és a gyalogos forgalom előtt is nyitott.

Csodálatos helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A Hévízi tófürdő