Az Iguazú-vízesés

A különleges Iguazú-vízesés az Iguazú folyón található, Argentína és Brazília határán, amely az Iguazú Nemzeti Park területén helyezkedik el. Az elképesztő természeti látványosság világhírű népszerűségnek örvend, a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy megcsodálják ezt a nem mindennapi jelenséget. Nem meglepő, hiszen a vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter. Igazán lélegzetelállító a panoráma, ahogyan a vízesést szivárványos vízgőz felhők tarkítják.

A képen természet, kültéri, hullám, vízesés látható

Automatikusan generált leírás

A vízesés zuhatagait felfedezőikről, illetve az argentin szabadságharc hőseiről nevezték el. Éppen ezért itt található a Két nővér-, a San Martin-, a Victoria-, illetve az Alvar Núnez Cabeza de Vaca- nevű zuhatag is. Ez utóbbi Alvar Núnez Cabeza de Vaca spanyol felfedezőről lett elnevezve, aki arról is ismert, hogy ő látta meg első európaiként 1541-ben a vízesést, ezt követően pedig Santa Maria vízesésnek nevezte el. Később az itt élő őslakos guarani indiánok által használt név vált hivatalossá, az Iguazú (Iguaçu), amelynek jelentése nagy víz.

135 millió évvel ezelőtt a területet vastag lávaréteg fedte, amely miután kihűlt, bazalttá alakult át. A vízesések ott alakultak ki, ahol keletről, Brazília felől az Iguazú folyó beletorkollik az Argentína felől érkező Paraná folyóba. A vízesés miatti párának köszönhetően környékén az esőerdő vegetációja burjánzik, amely különleges madaraknak, tukánoknak és kolibriknek ad otthont. Helikoptertúrák által madártávlatból is megcsodálhatjuk az Iguazú-vízesés páratlan vidékét.

Érdekesség, hogy az őslakos guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. „Az történt meg, hogy Mboi isten beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban nem kért az égi kegyből. Földi szerelmével csónakba ült és próbáltak elmenekülni a Mboi haragja elől. A vérig sértett és bosszúszomjas isten sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmespár a végzetébe zuhanjon a folyó vízesésein.”

Dél-Amerika természeti kincseinek felfedezése előtt készüljünk fel minden eshetőségre és kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Ajándékozz külföldi utazást