Az izgalmas Isztambul

Isztambul 15 milliós lakosságával a Föld egyik legnépesebb, és Törökország legnépesebb települése. Törökország kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg Istambul tartomány székhelye. Sokan talán nem emlékeznek rá a történelemkönyvekből, de Isztambul régi neve Konstantinápoly.

Isztambul látnivalókban egyáltalán nem fukarkodik. Először mindenképp érdemes meglátogatni az egykor ortodox templom, majd mecset, ma pedig múzeum szerepben tündöklő, Hagia Sophiát és hatalmas terét. Emeletén csodás galériát fedezhetünk fel csillogó arany mozaikokkal és halványan karcolt viking “graffitikkel”. A szemben lévő Kék mecset a híres Mimar Sinan mesterműve, és ma is mecsetként üzemel. Ha belülről szeretnénk megcsodálni, ne feledjük, hogy az iszlám vallás szabályait tiszteletben tartva tegyük ezt. 

Ezután jöhet a Topkapi palota, amely minden turista számára kötelező program. A 15. században épült palota az UNESCO Világörökség része, valaha pedig az Oszmán Birodalom politikai központja volt. Ma hatalmas múzeumként áll büszkén 4 udvarral és egy háremmel. A kertben érdekes üzletek és kávézók találhatók, így ott is érdemes elidőzni.

Isztambuli utazás alkalmával az egyik legizgalmasabb élmény a régi bazárokban való vásárlás. A Grand Bazaar a világ egyik legnagyobb fedett piaca, ahol több mint 300 üzlet található, és ruhákat, kiegészítőket, ékszereket, ajándéktárgyakat és még sok mást kínálnak. Közvetlenül mellette található az Egyiptomi Bazár, amely 85 üzletből áll, és fűszereket, édességeket, török ​​finomságokat, diót, szárított gyümölcsöket árulnak benne.

Isztambul leghíresebb utcájának, az Istiklal Caddesinak végén emelkedik a város egyik legjellegzetesebb látnivalója, a Galata-torony, amely egy majdnem 67 méter magas, középkori időkből fennmaradt kőtorony. Lifttel és gyalog juthatunk fel a 9. emeletre, ahol végtelen panoráma szemtanúi lehetünk. A toronyban meg is pihenhetünk, hisz egy étterem és egy kávézó, is rendelkezésünkre áll, ha szünetet tartanánk.

Isztambul időjárás tekintetében kiváló választás májustól szeptemberig, hisz ilyenkor kellemes meleg hőmérséklete és korlátozott a csapadékmennyiség is. A legmagasabb átlaghőmérséklet 28 fok júliusban, a legalacsonyabb pedig 9 fok januárban. Isztambul tengerparti nyaralásra remek választás, hiszen a víz hőmérséklete is kellemes 25 fok körüli, így mindig jó megmártózni!

Utasbiztosítás megkötve, bőrönd bepakolva, irány Isztambul izgalmas városa! 

Következő cikkünk: 
Bologna különleges látnivalói

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']