Az olasz gasztronómia

Ahány olasz táj, annyi különleges étel, ezért az ország gasztronómiája igencsak sokszínű. De tényleg csak pizza és tészta között választhatunk, ha Olaszországba utazunk? Nézzük mit kell tudni az olasz konyháról!

A képen személy, étel, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

Míg a franciákat leginkább a Michelin-csillaghoz méltó élvezetekről és kifinomultságáról ismerik, az olasz ételek ennek ellenkezője köré igazodnak: étkezéseknél a lényeg a család, hagyomány és barátság, együtt lét. Ezért az olasz ételeket általában nagy konyhaasztalnál élvezik az egymáshoz közel állók, és az ilyen étkezések nem csak a jó hangulatot garantálják, hanem a teli hasat is. A friss, helyi alapanyagok, az egyszerű ízek és a zöld fűszernövények, például a bazsalikom, a kakukkfű és a zsálya, hihetetlenül élénkekké teszik az ételeket. 

Egy biztos, hogy az olasz étel finom és kiadós. Ezen kívül az átlagos olasz étel könnyen elkészíthető, akár még nem olasz alapanyagokból is, és könnyen igazítható a körülményekhez. Búzaliszt, víz és só (amelyek a tészta és pizza alapjául szolgálnak) mindenütt megtalálható, és bár lehet, hogy nem találunk guanciale sertés pofaszalonnát a carbonara szószhoz, de egy darab angolszalonna is kiválóan illik az ételhez. Ebből is látszik, milyen jól személyre szabható a hagyományos olasz konyha. 

Étkezések során több fogás is felszolgálásra kerül. Először is az antipasti, vagyis olyan snack jellegű falatok, amelyeket egy pohár alkohollal szolgálnak fel. Ezek általában hússzeleteket, olajbogyót, grillezett zöldségeket, bruschettát és sajtot foglalnak magukba, tehát például a spanyol tapasra emlékeztethet. Ezt követi a primo pattio, az első fogás, ami egy kis adag tésztából, levesből, gnocchiból vagy rizottóból áll. A secundo pattio, a második fogás általában hús- vagy halétel, kenyérrel és valamilyen körettel, salátával.  Frutta & dolci, hiszen az olaszok egy tál gyümölccsel fejezik be étkezésüket, hétvégén viszont krémes desszerteket is fogyasztanak, például tiramisut és pannacottát. Espresso & digestivo: az étkezés után egy utolsó csésze erős kávé és egy digestif ital következik, amely lehet bármi a grappától vagy a limoncellótól egészen a keserű amari-ig.

Felmerülhet a kérdés, hogy hol a pizza ebben a sorrendben?  A leghíresebb ételt nem egy többfogásos menü részeként fogyasztják Olaszországban, hanem inkább utcai ételként vagy önmagában, mint egy étkezés. 

Kóstolja végig a több fogásos menüket Olaszországban, és élvezze mindezt anélkül, hogy váratlan fordulatok és költségek miatt kéne aggódnia! Kössön utasbiztosítást és adja át magát az olasz életérzésnek!

Következő cikkünk: 
Az Iguazú-vízesés