Az Ouzoud-vízesés

Marokkó Ouzoud-vízesései csodás kontrasztot nyújtanak a száraz sziklatömegek mellett, nem véletlen, hogy turisták ezrei látogatják évente. Ha erre visz utunk nyaralásunk során, mindenképpen érdemes útba ejteni ezt a területet is, hisz ehhez hasonlót nem igen láthatunk máshol!

A képen kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Az Ouzoud vízesések Marokkó szívében csobognak, a Magas-Atlasz hegységtől nem messze. A neve tükörfordításban annyit jelent, hogy gabonaőrlés, hiszen a sebes vízfolyam rengeteg malmot tudott üzemeltetni régen, sőt, még ma is több még mindig kiválóan üzemelő malom található a környéken. Marokkó Azilal tartományában, Marrakech városától nagyjából 150 kilométerre találhatjuk meg ezt a csodás képződményt. Az ország legszebb természeti csodájaként tartják számon és ezzel nem csak a turisták, de a sokat látott helyiek is egyetértenek. A vízesés 110 méter magasból zúdul le és több lépcsőn megtörve éri el a medence vizét, amelyen a látogatók hajókkal is megközelíthetik a vízfüggönyt. Szárazföldön egy kellemes séta során minden szemszögből megcsodálhatjuk az ország legmagasabb vízesését. 

Sokan már az ide vezető utat is kivételesen gyönyörűnek tartják, hiszen az ösvényről teljes valójában láthatjuk a Magas-Atlasz hegységet. Van, akiknek a környéken élő majmok jelentik a legnagyobb élményt, akik lépten-nyomon a sarkunkban vannak az úton, majd a vízesésnél is. Természetesen éppen ezért érdemes elrejteni minden ételt és apró, mozdítható tárgyat, hiszen a majmok nem csak gyorsan, de enyves kezűek is! A vízesésnél a hajóút fél órás, így bőven van időnk megcsodálni alulról és érezni a víz tomboló erejét. Szerencsére akad néhány kávézó és étterem mellette, így, ha a vízesés látványával nem sikerült jóllakni, akkor itt megtehetjük. 

A vízesés érdekessége, hogy színe évszaktól függ: száraz időben tiszta, áttetsző fehér színű, a csapadékos időszakban pedig barna árnyalatú. A környéken zöld völgyek, gyümölcsfák és friss gyümölcslevet kínáló helyiek, régi, de még mindig üzemelő malmok és kiváló túraútvonalak is vannak, így akár egy egész napos program is lehet az Ouzoud-vízesések meglátogatása. Közvetlen út vezet innen Beni Mellal városába is, ahol további élmények várnak minket! 

Érdemes felfedezni Marokkó megnagyobb vízesését, de semmiképpen se feledkezzünk meg indulás előtt az utasbiztosításról sem!

Következő cikkünk: 
Az olasz gasztronómia